1. yle.fi
  2. Uutiset

Parisuhteen paras liima selvisi vuosikymmenien tutkimuksista

Huumori pitää ihmisiä yhdessä ja on osa myös kosiskelun käsikirjoitusta, kertovat amerikkalaisprofessorin analyysit.

parisuhde
Mies ja nainen nauravat.
Arne Dedert / EPA

Yhdysvaltalaisen Kansasin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkija Jeffrey Hall on etsinyt kolmen viime vuosikymmenen aikana tehdyistä tutkimuksista ominaisuutta, joka on todennäköisin tae parisuhteen kestävyydelle. Meta-analyysissa oli aineistona 39 tutkimusta, joihin oli osallistunut yli 15 000 ihmistä.

Huumorintajua korostamalla etsittiin omaa kultaa sanomalehtien menneitten vuosikymmenten henkilökohtaista-palstoilla, ja samoin tehdään tänään nettideittipalveluissa. Hallin mukaan oikeilla jäljillä ollaan, mutta vielä on tilaa tarkennukselle.

Ilkeilevä vitsailu ei ennakoi hyvää.

Professori Jeffrey Hall

Hänen analyysinsa osoitti, että parisuhteeseensa tyytyväisimpiä ovat ne, joilla on samanlainen huumorintaju kuin kumppanillaan.

Nauraa voi yhtä hyvin alatyylisille sutkautuksille kuin monimutkaisille sanaleikeille, television komedialle tai arkipäivän sattumuksille, kunhan suhteen toinenkin osapuoli huvittuu samoista asioista.

Mies vitsailee, nainen nauraa

Jo suhteen alussa yhdessä nauraminen on merkki siitä, että ilmassa on romantiikkaa, sanoo professori Hall. Sen sijaan ilkeilevä vitsailu ei ennakoi hyvää, hän varoittaa tutkimustulostensa perusteella.

– Aggressiivinen huumorintaju on huono merkki suhteelle yleensä. Sitäkin huonompi on ennuste, jos sellaista huumoria viljellään parisuhteessa, sanoo Hall, joka on tehnyt urallaan useita muitakin tutkimuksia parinvalinnasta.

Miehet käyttävät huumoria testatakseen naisen kiinnostusta.

Professori Jeffrey Hall

Hallin toissa vuonna Evolutionary Psychology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä ilmestynyt artikkeli perustui muun muassa tutkimukseen, jossa toisiaan ennestään tuntemattomat opiskelijat keskustelivat pareittain kymmenen minuutin ajan ja täyttivät sitten vastauskaavakkeen.

Tuloksista Hall päätteli, että mitä useampia kertoja mies yritti olla hauska ja mitä useammin nainen nauroi hänen vitseilleen, sitä todennäköisemmin hän oli miehestä romanttisessa mielessä kiinnostunut. Kun vitsailija oli nainen, tulos ei ollut sama.

Hall päätteli, että miehet käyttävät huumoria testatakseen naisen kiinnostusta. Joillekin se on jopa tietoinen strategia, Hall uskoo.

Miehen vitsailu ja naisen nauru uuden tuttavuuden alussa näyttävät noudattavan (amerikkalaisen) kosiskelun käsikirjoitusta, joka on muutoinkin vanha ja vakaa, treffeille pyytämisestä siihen, kuka maksaa laskun, Hall sanoo.

Lue seuraavaksi