1. yle.fi
  2. Uutiset

"Maailman suurimman rakennuksen" tarina: Teslalle uhkeat tukiaiset, välikohtaus maastoautolla

Sähköautojen valmistaja Tesla rakentaa akkutehdasta Yhdysvalloissa jättimäisten verotukien avulla. Nevadaan nousevasta tehtaasta on valmiina kolmannes.

Tesla Gigafactory
autotehdas
Tesla

Miljardööri Elon Musk kilpailutti muutamaa Yhdysvaltain osavaltiota ihan kunnolla valitessaan paikkaa jättimäiselle akkutehtaalleen, jollaista Suomikin nyt tavoittelee. Valinta osui vuonna 2014 Nevadaan, jonne tehdas on hyvää vauhtia valmistumassa.

Tesla rakentaa tehdastaan japanilaisen monialayrityksen Panasonicin kanssa. Gigafactory-nimeä kantavan tehtaan on tarkoitus valmistaa akut Teslan uuteen Model 3 -autoon.

Akkupaketteja valmistettaisiin niin, että ne riittäisivät puoleen miljoonaan autoon, mikä on Teslan tuotantotavoite vuonna 2020. Viime vuonna Tesla valmisti 76 000 autoa.

Miljardituki varmisti valinnan

Valmistuttuaan Gigafactory on nimensä mukaisesti jättimäinen. Kokoa on kuin lähes 250 eduskuntatalolla vierekkäin. Mutta jättimäiset ovat olleet myös tukiaiset, joilla tehtaan rakentaminen Nevadaan varmistui.

Teknologiajulkaisu The Verge kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Nevada voitti kisan suomalla tehtaalle 1,3 miljardin dollarin eli noin 1,2 miljardin euron verotukiaiset. Teslan tehdas saa nauttia veroeduista 10 - 20 vuotta.

Lehden mukaan tuet ovat samaa luokkaa, mitä Yhdysvaltain autotehtaat ovat saaneet aiemmin. Tukiaisennätys on lentokonetehdas Boeingilla, jonka kerrotaan saaneen peräti 8,7 miljardin dollarin tuet vuonna 2013 Washingtonin osavaltiolta.

Tukien tehosta ei tietoa

Veroetujen tehosta sen sijaan on vähän tietoa. Nevadan osavaltio laski, että Gigafactoryn tuomat työpaikat ovat kaikkineen niin iso piristys osavaltion taloudelle, että verohelpotukset saadaan takaisin muuta kautta.

Nevadan kuvernöörinvirastossa on laskettu, että tehtaan rakentaminen poikisi kaikkineen reilusti yli 20 000 työpaikkaa, joista kertyy verotuloja osavaltion kassaan. The Vergen haastattelema työllisyystutkija Timothy Bartik epäilee verotukien tehoa.

– Ne eivät ole mitään suuria rahantekokoneita osavaltiolle, vaikka työpaikkoja syntyykin, Bartik totesi The Vergelle.

Lehden haastatteleman toisen asiantuntijan mukaan Teslan saamat verohuojennukset merkitsevät Nevadalle yli 180 000 dollarin (169 000 euron) menetyksiä työpaikkaa kohti.

Gigafactory kuitenkin nousee parhaillaankin Nevadan hiekkaiseen maahan. Vajaa kolmannes on jo valmiina ja ensimmäiset akutkin on toimitettu kokoonpanotehtaalle Kaliforniaan. Noin 4,7 miljardia euroa maksava tehdas on määrä saada valmiiksi vielä tänä vuonna.

Matkan varrella suunnitelmat ovat muuttuneet sen verran, että tehtaassa aletaan valmistaa myös moottoreita ja vaihteistoja Teslan autoihin. Työpaikkojen määrä lisääntyy tästä syystä vielä 500:lla, jolloin tehdas työllistäisi valmistuttuaan kaikkiaan noin 7 000 ihmistä. Itse tehtaan Tesla arvioi maailman suurimmaksi rakennukseksi.

Toimittajat ryntäilivät jeepillä

Aivan ongelmitta tehtaan rakentaminen ei ole sujunut, ja yksi erikoinen välikohtauskin rakentamisen alkuvaiheen ajalta löytyy.

Teslan mukaan tehtaan alueelle tunkeutui luvatta kaksi toimittajaa (siirryt toiseen palveluun) syksyllä 2015. Ehkä siinä ei olisi vielä mitään kovin erikoista, mutta Teslan tiedotteen mukaan toimittajien kiinnioton yhteydessä ajettiin jeepillä yhden turvallisuustyötekijän päälle niin, että tämä loukkaantui lievästi.

Episodi kertoo omalla tavallaan siitä, miten paljon salaperäisyyttä liittyy Elon Muskin tekemisiin. Teslahan on vain yksi hänen giganttista ulottuvuutta kaihtamattomista hankkeistaan. Tesla sentään liikkuu vielä maan päällä toisin kuin Space X.

Lue seuraavaksi