Lumiukko hiihtää jatkossakin Aleksilla – Lahden talvivaloihin löytyi led-lamput

Lahden keskustan omaleimaisille talvivaloille oltiin jo sanomassa hyvästit, sillä niistä ei uskottu saatavan energiatehokkaita led-versioita.

valaistus
Aleksin talvivalot Lahdessa
Mika Halme / Yle

Lahden Aleksanterinkadun perinteikkäät jouluvalot voidaan sittenkin säilyttää. Hehkulampuista muodostetut, aina ennen joulua kadun ylle ripustettavat valot halutaan vaihtaa vähemmän sähköä kulutettaviin ledeihin. Aiemmin sähköverkkoyhtiöstä arvioitiin, ettei kuvioita voi toteuttaa ledeillä.

Nyttemmin suunnitelmiin on tullut muutos, ja vanhoista valokuvioista on suunniteltu led-versiot.

– Suuntaus on se, että ne pyritään säilyttämään niin pitkälle kuin mahdollista, toteaa LE-Sähköverkko Oy:n suunnittelija Antti Lundahl.

Suuntaan tuli muutos sen jälkeen, kun yhtiö löysi jouluvalotoimittajia, joilta vanhoja vastaavia lamppuja voisi saada. Uudet lamput olisivat hehkulampun kokoisia ja niiden käyttöikä jopa kymmeniä vuosia.

Myös värejä on saatavilla toisin kuin luultiin.

– Keltainen ja oranssi olivat vaikeita, mutta toimittajan kautta sävyt saadaan, Lundahl kertoo.

Yhdelle ledein toteutetulle kuviolle tehdään koeasennus MM-kisojen jälkeen. Led-kopiota tulee katsomaan joukko kaupungin edustajia. Mukana on myös edustus valojen suunnittelijan, Tapani Aartomaan perikunnasta. Ryhmä päättää lopulta, hyväksytäänkö led-versiot.

– Silloin katsotaan, miten värisävyt toimivat led-tekniikalla, Lundahl selittää.

Lumiukko raivataan pois kisakuvista

Torin kohdalla, Aleksanterinkadun ylllä mäkeä laskeva lumiukkohahmo otetaan alas ennen MM-kisoja. LE-Sähköverkko Oy:ltä kerrotaan kisaorganisaation pyytäneen valokuvion poistamista, sillä se peittää näkyvyyden torilta kaupungintalolle.

– Kisaorganisaatio haluaa, että Mariankadun uudet puuvalot ja kaupungintalo näkyvät taustalla, kun palkintojenjakoa kuvataan kaupungintalolle päin, toteaa Jyrki Ojala LE-Sähköverkosta.

Kaikki muut hahmot ja kuvat jäävät Salpausselän kisoista tuttuun tapaan loistamaan kadulle MM-kisojen päättymiseen asti.

Lumiukon poistotyöt voivat haitata liikennettä Aleksanterinkadulla varhain tiistaiaamuna.