Tv:stä tuttu myytinmurtaja suomalaisyliopiston kunniatohtoriksi

Myytinmurtajat tv-sarjan Jamie Hyneman nimitetään Lappeenrannan teknillisen yliopiston kunniatohtoriksi.

kunniatohtorit
Jamie Hyneman
Jamie HynemanFrederick M. Brown / AFP

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) nimeää 14 uutta tekniikan ja kauppatieteiden kunniatohtoria. Mukana on tieteentekijöitä, liike-elämän johtohahmoja sekä yksi televisiotähti, suositun Myytinmurtajat-sarjan Jamie Hyneman.

Hyneman ja hänen juontajaparinsa Adam Savage todistelivat tieteen keinoin erilaisia myyttejä vääriksi tai totuudenmukaiseksi 14 tuotantokauden ajan. Ohjelmassa on selvitetty muun muassa, onko kännykässä puhuminen autoillessa vaarallista, voiko ikkunan läpi hypätä vahingoittumattomana ja voiko katolta putoava jääpuikko tappaa.

Sarja päättyi viime vuoteen. Suomessa sarjaa esitti muun muassa MTV3.

Nykyään Hyneman kehittää teknologioita teollisuuden ja julkisen turvallisuuden tarpeisiin. Lappeenrantaan miehellä ei ollut kontakteja ennen kuin yliopistoväki sellaisen loi.

– Kyllä me ihan häntä kosiskelimme, että ”tuu meidän jengiin”. Siitä se lähti. Hänellä ei ollut mitään linkkiä, kun asiaa käytiin suunnittelemaan, kertoo yliopiston vararehtori Jaana Sandström.

Yliopiston mukaan Hyneman on "yrittäjämäisesti toimiva rohkea uudisraivaaja". Sandström sanoo, että juuri tästä syystä hän sopii hyvin LUT:n kunniatohtoriksi.

– Meillä on trailblazer-strategia, eli haluamme mennä etunojassa kaikkea uutta kohti. Siinä on meidän strategian makuinen kunniatohtori, Sandström toteaa.

Miekka ja hattu muistoksi

Hynemanin lisäksi kunniatohtoreiksi nimetään muitakin suuremmalle yleisölle tuttuja henkilöitä. Mukana ovat muun muassa energiayhtiö St1:n perustaja Mika Anttonen, Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn sekä vuorineuvos Reijo Karhinen.

Jaana Sandström, mitä kunniatohtori oikein tekee?

– Kyllä he ovat meidän lipunkantajia ja muistavat meitä. He ovat aina hyviä henkilöitä, joihin olla yhteydessä, jos tarvitaan ajatustenvaihtoa tai apuja, Sandström vastaa.

Vastineeksi kunniatohtorit saavat Sandströmin mukaan linkin akateemiseen maailmaan ja mukavan juhlaseremonian. Kunniatohtorit nimitetään promootiotilaisuudessa ensi kesäkuussa. Sandström sanoo, että kolmen päivän mittainen tilaisuus on jäänyt monen mieleen.

– Moni on sanonut, että on miellyttävää pysähtyä nuorten tohtorien, avecien ja kunniatohtorien kanssa viettämään keväistä hetkeä. Monet muistelevat lämmöllä näitä tilaisuuksia.

Promootiotilaisuudessa tekniikan kunniatohtorit saavat päähänsä hatun ja kauppatieteiden kunniatohtorit hatun lisäksi myös miekan. Tämä voi Sandströmin mukaan olla myös pieni ongelma.

– Se aiheuttaa kansainvälisessä lentoliikenteessä haasteensa, Sandström naurahtaa.