1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Pienestä, nopeasta sodasta tuli painajainen: Turkin Pohjois-Syyrian sotaretki vaikeuksissa

Turkin armeija on jumiutunut katkeriin taisteluihin Isisin kanssa Pohjois-Syyriassa. Turkin presidentin mukaan Turkki aikoo edetä aina Isisin pääkaupunkiin Raqqaan asti.

Turkkia tukevat kapinallisjoukot taisteluissa lähellä al-Babin kaupunkia. Kuva: Reuters-tv

Kun Turkin armeija elokuussa 2016 marssi rajan yli Pohjois-Syyriaan, tarkoituksena oli tehdä nopea ja tehokas isku ääriliike Isisiä vastaan.

Samalla tavoitteena oli varmistaa, että Syyrian kurdit eivät valtaa lisää alueita Isisiltä, vaan ne päätyvät Turkin tukemien taistelijoiden käsiin. Turkin mielestä Syyrian kurdien joukot ovat osa Turkissa taistelevaa Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta.

Pienestä tehokkaaksi ja nopeaksi aiotusta sotaretkestä on tullut painajainen. Nyt puoli vuotta myöhemmin pelkästään kaatuneita turkkilaissotilaita on noin 70. Turkin syyrialaisliittolaisten tappioista ei ole tietoja, mutta ne ovat ilmeisesti vieläkin suuremmat.

Turkin väitetään myös menettäneen toistakymmentä panssarivaunua ja muita panssariajoneuvoja. Joulukuussa julkisuuteen vuodetussa asiakirjassa (siirryt toiseen palveluun) näyttäisi olevan yksityiskohtainen lista Turkin kärsimistä kalustotappioista.

Turkin Leopardit vaikeuksissa

Isisiä lähellä oleva uutissivusto Amaq on julkistanut kuvia, joiden väitetään esittävän tuhottuja ja hylättyjä turkkilaispanssarivaunuja. Turkki näyttää menettäneen useita saksalaisvalmisteisia Leopard 2A4 -panssarivaunuja.

Vapaaehtoisten perustama Bellingcat-tutkimusryhmä (siirryt toiseen palveluun) on muun muassa Isisin levittämien kuvien perusteella arvioinut Turkin kalustotappioita ja todennut, että ainakin osa tiedoista pitää paikkansa.

Turkki ja sitä tukevat syyrialaistaistelijat ovat pitkään yrittäneet vallata noin 60 000 asukkaan al-Babin kaupungin Isisiltä. Taisteluja on jo käyty kaupungin liepeillä, mutta keskusta oli vielä maanantaina Isisin käsissä.

Eteneminen on ollut tuskallisen hidasta ja tappiot suuret. Samaan aikaan vaarana on, että Turkin joukot ajautuvat yhteenottoihin Syyrian hallituksen joukkojen kanssa. Hallitusta tukevat joukot ovat myös edenneet al-Babin lähistölle. Syyrian hallituksen mukaan Turkin sotilasoperaatio on laiton.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Turkin varapääministeri Numan Kurtulmuş sanoi (siirryt toiseen palveluun)viikonloppuna, että Turkki todennäköisesti lopettaa operaationsa, kunhan al-Bab on vallattu. Sunnuntaina presidentti Recep Tayyip Erdoğan kuitenkin ilmoitti, että Turkki jatkaa etenemistään. Tavoitteena on perustaa noin 5 000 neliökilometrin turvavyöhyke.

Erdoğan suunnittelee jo jälleenrakennusta

Erdoğan jopa visioi yksityiskohtaisesti uusista puutarhojen ympäröimistä kodeista (siirryt toiseen palveluun), jonne turkmeenit ja arabit voivat muuttaa. Presidentin mukaan myös Turkkiin paenneet syyrialaiset voisivat palata alueelle.

Turkin presidentin mukaan tähtäimessä on myös Isisin etelämpänä sijaitseva pääkaupunki Raqqa. Tähänastisten suoritusten perusteella on vaikea uskoa, että Turkin armeija pääsisi niin pitkälle ilman suuria tappioita. Erdoğan on vaatinut lisää tukea länsimaiden muodostamalta liittoumalta.

Turkkilaisarvioiden mukaan Erdoğan haluaa varmistaa (siirryt toiseen palveluun), että Turkilla on paikka pöydässä, kun Syyrian kohtalo ratkaistaan.

Turkki yrittää ilmeisesti lisäksi osoittaa Yhdysvaltain uudelle halllinnolle hyödyllisyytensä Isisin vastaisessa taistelussa. Yhdysvallat tuki Obaman kaudella Syyrian kurdeja, jotka ovat menestyneet paremmin taisteluissa Isisiä vastaan, ja tämä ärsyttää Turkkia. Turkin mielestä Syyrian kurdijoukot ovat sama kuin Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n sissit.

Lähteet: AP, Reuters