Hyppää sisältöön

Ihmisen ikävä toisen luo: pienyrittäjät etsivät vaihtoehtoa kotikonttoreiden yksinäisyydelle

Toimistohotellien kehittyneemmässä versiossa vuokraisäntä auttaa yksinäistä yrittäjää verkostoitumaan, kouluttautumaan ja löytämään uutta puhtia bisnekseen. Kaiken takana on kaipuu toisen ihmisen viereen.

Elina Ruuskanen vetää Crazy Town Hämeenlinnaa. Atte Salminen on yksi ensimmäisistä yrittäjistä, joka tuli jäseneksi uuteen työyhteisöön. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Atte Salminen on toiminut yrittäjänä 10 vuotta. Hän tuo maahan satulatuoleja. Firmaansa hän on pyörittänyt lähinnä kotitoimistosta käsin.

Parisen viikkoa sitten hän muutti toimitilansa Crazy Town (siirryt toiseen palveluun)-nimiseen toimitilakeskukseen Hämeenlinnan Verkatehtaalle.

– Alku on ollut tosi lupaava. Se, että tapaa toisia ihmisiä, laittaa ihan erilailla asioita liikkeelle.

Nyt Atella on työtovereita, joiden kanssa voi pitää taukoja, keskustella ja ideoida, sparrata ja käydä lounaalla.

– Ja tämä Verkatehtaan miljöö kolahti minulle heti. Olin jo pitkään haikallut tänne, Salminen myhäilee.

Ville Salonen vetää puolestaan graafiseen suunnitteluun erikoistunutta yritystään.

Sitten alkoi tehdä mieli päästä yhteisölliseen työhön ja tapaamaan eri alojen tekijöitä.

Ville Salonen

– Olen tehnyt töitä kotitoimistossani Hämeenlinnassa muutaman vuoden. Sitten alkoi tehdä mieli päästä yhteisölliseen työhön ja tapaamaan eri alojen tekijöitä.

Kun oma konttori on pois kotoa, niin on myös helpompi erottaa työ- ja vapaa-aika toisistaan.

Crazy Town on Hämeenlinnan ensimmäinen yhteisöllinen työtila. Ikkunassa lukee ”asiantuntijoiden tila ja yhteisö”. Pääkaupunkiseudulla vastaavia tiloja on jo useita.

Hämeenlinnan ensimmäinen

Crazy Town ei ole tavallinen toimistohotelli. Yrittäjät eivät maksa vuokraa, vaan he maksavat jäsenyydestä. Yhteisön kautta yrittäjä voi löytää uusia asiakkaita, saada kymmeniltä asiantuntijoilta apuja ja voi osallistua koulutustapahtumiin.

Näin pyritään synnyttämään synergiaa ja uutta liiketoimintaa tiloissa toimivien yrittäjien välille.

– Tällaiset tilat ovat nyt suosiossa ja kysyntää tuntuu Hämeenlinnassakin olevan, kertoo Hämeenlinnan yksikköä vetävä Elina Ruuskanen.

– Me synnytämme täällä sitä yhteisöllisyyttä, luomme yhteyksiä ihmisten välille. Täällä Hämeenlinnassa on jo lähdetty yhdessä rakentamaan jopa uutta tuotetta. Parasta on se, että yrittäjät ovat tehneet kauppaa keskenään.

Tilaa Verkatehtaan vanhasta toimistorakennuksesta on varattu peräti kolmesta kerroksesta.

Tiloissa on pöydät, tuolit, sermit ja tietoliikenneyhteydet. Kokoustilat ovat yhteiset. Yrittäjiä mahtuisi jopa 60, mutta alkutaipaleelle on lähtenyt 15 yritystä ja yrittäjää.

He ovat markkinoinnin, viestinnän, koulutuksen ja konsultoinnin aloilta. Mukana on myös yksi tapahtumajärjestäjä.

Crazy Town-sapluunalla toimivia vastaavia paikkoja toimii Hämeenlinnan lisäksi Jyväskylässä, Tampereella ja Lahdessa. Kuopio ja Mikkeli ovat suunnitteilla.

Ensimmäinen Crazy Town näki päivänvalon Jyväskylässä vuonna 2002. Perinteisen toimistohotellin sijaan haluttiin luoda paikka, jossa pienet yrittäjät ja yritykset voisivat jakaa keskenään kokemuksiaan ja osaamistaan.

Ihmisen ikävä toisen luo

Kun uusi yrittäjä tulee tiloihin, alkaa Elina Ruuskanen miettiä kenen kanssa tulokkaan kannattaisi tutustua ja verkostoitua.

Me synnytämme täällä sitä yhteisöllisyyttä, luomme yhteyksiä ihmisten välille.

Elina Ruuskanen

– Olen sellainen yhdistelijä, Ruuskanen nauraa.

Suurin syy tulla Crazy Townin kaltaiseen yhteistilaan on se, että kaipaa työkavereita, kahvitaukoja ja yhteisiä lounaita, jopa perjantaipullo-arvontoja.

Toinen syy on oman bisneksen vauhdittaminen. Kun tehdään töitä samassa tilassa, niin pakostakin verkostoidutaan ja näin syntyy lisää kauppaa. Omaa toimintaa voi sparrata myös naapurisermin takana istuvan asiantuntijan kanssa.

Etätyön lisääntyessä myös yksittäiset työntekijät ovat Elina Ruuskasen mukaan kiinnostuneet menetetyn työyhteisön korvaamisesta yhteisöllisellä työtilalla.

.
.