Malmötä piinaa murha-aalto – sisäministeri perää uudenlaisia rangaistuksia

Viranomaiset uskovat, että Etelä-Ruotsin väkivaltaisuuksien taustalla on järjestäytynyt rikollisuus.

Ruotsi
Anders Ygeman
Anders YgemanHenrik Montgomery / EPA

Ruotsin eteläistä Malmön suurkaupunkia koettelee poikkeuksellinen väkivaltarikosten aalto. Pelkästään tänä vuonna on jo kolme nuorta ammuttu kaupungissa kuoliaaksi. Uusin ampumistapaus oli eilen sunnuntaina.

Viime vuonna Malmössä murhattiin yksi ihminen lähes joka kuukausi.

Viranomaiset uskovat, että tapausten taustalla on järjestäytynyt rikollisuus, kertovat Ruotsin Radio (siirryt toiseen palveluun) ja Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman vieraili Malmössä tänään maanantaina. Lehdistötilaisuudessa Ygeman kertoi hallituksen esittäneen viime vuonna noin kolmekymmentä keinoa rikollisuuden kitkemiseen. Hän totesi kuitenkin, että lisäkeinojen etsiminen on yhä tarpeen.

– Nyt selvitettävänä oleva esitys [poliisin oikeudesta] salaisten tiedostojen avaamiseen menee eteenpäin. Tämä tarkoittaa, että poliisi ja turvallisuuspoliisi Säpo voisivat saada osansa myös kryptatuista tiedostoista.

Ygeman piti esillä myös mahdollisuutta lisätä kameravalvontaa ja kasvattaa edelleen poliisien resursseja. Jengiväkivaltaa tutkimaan perustetaan paikallinen osaamiskeskus.

Nuorten tekemiä rikoksia voitaisiin hillitä kotiarestirangaistuksella, jota valvottaisiin jalkapannoilla.

Ygeman myös painotti Malmön omien viranomaisten, kunnan ja asukkaiden omaa vastuuta vakavan rikollisuuden torjunnassa. Hän arveli silti rikollisuuden pysyvän tänä vuonna samalla tasolla kuin viime vuonnakin.