1. yle.fi
  2. Uutiset

PS:n kansanedustaja Anne Louhelainen: Halla-ahon linja näkyy puolueessa jo nyt

Anne Louhelainen antaa tukensa puolueen nykylinjalle. Eduskunnan puhemiestä Maria Lohelaa hän kannustaa uusille näköalapaikoille.

kansanedustajat
Kansanedustaja Anne Louhelainen.
Katariina Luoma / Yle

Perussuomalaisten hollolalainen kansanedustaja Anne Louhelainen toivoo, että puolue jatkaa Timo Soinin luomalla linjalla. Louhelaisen mielestä perussuomalaisten pitäisi varmistaa se, että puolueen tavoitteet viedään hallituksessa loppuun asti.

– Olen tukeni ilmaissut Soinille. Hän on tehnyt pitkän työn. Politiikka vaatii sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä. Olemme saavuttaneet sen tavoitteen, että olemme päässeet hallitukseen ja voimme saada meille tärkeitä asioita eteenpäin. Toivon, että Timo jatkaa.

Timo Soini on ilmoittanut kertovansa jatkoaikeistaan kevään korvalla. Jussi Halla-Aho on puolestaan kertonut harkitsevansa puheenjohtaja-kilpailua (siirryt toiseen palveluun). Perussuomalaisten puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa kesällä.

Jussi Halla-ahoa Louhelainen pitää uudenlaisena ja radikaalimpana kuin Soini.

– Aika entinen ei koskaan enää palaa. Uusia ajatuksia ja näkemyksiä pitää olla, että maailma kehittyy – toivottavasti parempaan.

Aika entinen ei koskaan enää palaa.

Anne Louhelainen

Louhelainen on verenperintönäänkin SMP:läisen perinteen jatkaja, sillä hän on SMP: n kansanedustajan Mikko Vainion tytär. Timo Soini on nostanut Perussuomalaiset Suomen Maaseudun Puolueen raunioilta hallituspuolueeksi. Siksi Louhelainen haluaa, että Timo Soini vie puoluetta eteenpäin samalla linjalla.

Louhelainen ei vastaa suoraan kysymykseen, kuinka hyvin SMP-perinteet jatkajat asettuisivat Halla-ahon tukijaksi, jos hänestä tulisi puheenjohtaja.

– Se riippuu ohjelmasta, mitä Halla-aho haluaa nostaa esiin. Hän on korostanut, ettei hän ole yhden asian asiantuntija. Keväällä varmasti selviää, mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä.

Demokraatti uutisoi (siirryt toiseen palveluun) viikonloppuna, että kolme puoluetta ei haluaisi tehdä hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, jos sen johdossa olisi Jussi Halla-aho. Louhelainen muistuttaa, että Halla-aho on jo nyt vaikuttanut paljon puolueen linjaan.

– Onhan me nytkin jo saatu hallitusohjelmaan paljon perussuomalaisia ajatuksia. Tämä linja, millä olemme lähteneet liikkeelle, on hyvin halla-aholainen. Siellä on paljon kiristyksiä. Ja Suomen hallituksen ohjelma EU-politiikasta ei ole koskaan ollut näin kriittinen kuin se on nyt, sanoo Louhelainen.

Puhemies Lohelalle kannustusta

Jos Timo Soini ei asetu ehdolle, löytyy Louhelaisen mielestä puolueesta hyviä ehdokkaita tilalle.

– Meillä on hyvä tilanne sikäli, että meillä on useampi, joka sopisi puoleen puheenjohtajaksi. Olen seurannut Maria Lohelaa virallisilla valtiovierailuilla. Olen hyvin vakuuttunut ja vaikuttunut hänen osaamisestaan ja siitä, miten hän hoitaa kansainvälisiä tehtäviä. Maria Lohela on yksi mun vahva suosikki.

Maria Lohela kertoo sähköpostilla, että ei ole harkinnut puolueen puheenjohtajakisaan lähtemistä kannustuksenkaan siivittämänä missään vaiheessa nyt tai aiemmin. Sen sijaan hän kertoo, että on mahdollista, että hän on yksi niistä, jotka tavoittelevat Perussuomalaisten presidenttiehdokkuutta.

Anne Louhelainen tarkentaa myöhemmin tarkoittaneensa juuri Lohelan presidenttiehdokkuutta.

Louhelainen oli haastateltavana Yle Lahden ja Yle Hämeen kansanedustajakierroksella.

Lue seuraavaksi