1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. parisuhde

Suomalaisella parisuhteella kulkee kovaa – eroamisen helppous tekee pareista onnellisia

Pitkään on vallinnut käsitys, että koko elämän kestävä onnellinen avioliitto on aikansa elänyt myytti. Ei ole. Suomalaisessa parisuhteessa rakastetaan elämän loppuun saakka.

parisuhde
Käsiä pitelevä pariskunta vastakkain.
Henrietta Hassinen / Yle

Ei tarvitse olla sosiologi väittääkseen, että puolet avioliitoista päätyy eroon, että pariskunnilla on utopistiset odotukset onnesta, että harmaa arki tappaa kiihkeän, romanttisen rakkauden. Mutta pitää olla sosiologi tietääkseen, että väitteet eivät ole totta.

Suomalaisella parisuhteella menee hyvin. Väestöliiton tutkija, sosiologi, professori Osmo Kontula on tutkinut suomalaisten seksuaalisuutta ja parisuhdetta vuosikymmenet. Hän tietää, että suurin osa avioliiton solmineista elää suhteessaan puolison kuolemaan asti. Ja nimenomaan elää – ei kituuta!

– Reilu 90 prosenttia parisuhteessa elävistä kertoo, että he rakastavat kovasti omaa kumppaniansa. Neljä viidestä avioliitossa elävästä ihmisestä on onnellinen tai melko onnellinen. Sama pätee myös avoliittoihin, Kontula sanoo.

Moniko avioliitoista oikeasti kariutuu?

Väite, että puolet avioliitoista päättyy eroon, on tulkinnanvarainen. Luku on syntynyt siten, että on verrattu könttänä kaikkia yhden vuoden aikana solmittuja avioliittoja samaan vuoteen osuneisiin eroihin. Luvut eivät kuitenkaan ole keskenään vertailukelpoiset, sillä eroon päätyneet avioliitot on solmittu useana vuotena.

– Fiksumpaa on, kun tarkastellaan pitkällä aikavälillä, moniko solmittu avioliitto päätyy eroon. Siitä saadaan avioliiton kariutumisennuste, joka on tällä hetkellä 39 prosenttia, Kontula sanoo.

Nainen kantaa sydämen muotoisia ilmapalloja kadulla.
Maciej Kulczynski / EPA

Eron helppous on tehnyt suhteista onnellisia

Mutta silti, jos liki 40 prosenttia parisuhteista päättyy ennen aikojaan, ei kai se nyt parisuhteiden onnellisuudesta voi kertoa? Kyllä kertoo.

Ennen avioeron saaminen oli Suomessa hankalaa. Asia ratkaistiin oikeudessa, erolle piti löytää syyllinen, ja osapuolten piti olla erostaan yhtä mieltä. Avioliittolakia uudistettiin 1980-luvun lopussa. Sen jälkeen eron saamisen on riittänyt, että jompikumpi puolisoista haluaa eron.

– Jos verrataan sitä, mitä ihmiset sanoivat avioliitoistaan ennen ja jälkeen lakimuutoksen, saadaan mielenkiintoinen tulos. Sen jälkeen, kun eroaminen helpottui, avioliitotkin ovat olleet tilastollisesti onnellisempia, Kontula sanoo.

Nykyään parisuhde solmitaan vapaaehtoisesti. Siihen ryhdytään molempien osapuolten aidosta halusta ja yhteisymmärryksessä. Velvollisuuden tai kunnian vuoksi ei mennä enää yksiin.

Kun eroaminen on helppoa, huonot suhteet karsiutuvat: niissä erotaan. Eroja on toki paljon, mutta ne pariskunnat, jotka pysyvät yhdessä, tekevät sen hyvästä syystä – he ovat onnellisia.

Seksuaalimoraali kulkee kahteen eri suuntaan

Nykyisiin parisuhteisiin liittyy yllättävä, ristiriitainen ilmiö. Yhteiskunnassa seksuaalisuutta ja moraalia koskevat käsityksemme muuttuvat koko ajan vapaamielisemmiksi ja sallivammaksi. Mutta parisuhteessa asia kulkee vastavirtaan. Niissä vaatimus ehdottomasta uskollisuudesta kiristyy koko ajan.

– Tälläkin on tekemistä sen kanssa, että parisuhteessa pysyminen on nykyään niin vapaaehtoista. Nyt ajatellaan, että suhde on yhteinen sopimus, jonka seksuaalinen uskollisuus käytännössä todentaa. Uskottomuus kyseenalaistaa sopimuksen.

– Ihmiset ovat muutoin kyllä ajattelussaan entistä vapaamielisempiä. He sallivat muille paljon rennomman seksuaalisen käyttäytymisen kuin ennen. Mutta oman parisuhteen osalta ollaan tiukkoja, Kontula sanoo.

Pojan ja tytön jalat vierekkäin.
Tiina Jutila / Yle

Onnellisen suhteen resepti on ikivanha

Maailmassa on myyty monta naistenlehteä mainostamalla, että sisäsivuilla kerrotaan onnellisen parisuhteen salaisuus. Tässä tulevat Kontulan löytämät vinkit, ja ihan verovaroin. Tutkijan mukaan hyvä suhde ei ole mitään salatiedettä: onnelliset parit kuvaavat liittoaan hyvin tutuilla asioilla.

– He kokevat tulevansa rakastetuksi ja tuntevat, että kumppani arvostaa heitä. Tärkeää on myös, että puolisoon voi luottaa, ja että hänelle voi huolissaan avautua ja kokea tulevansa ymmärretyksi.

– Ei mikään ihan ihmeellinen tai ennen kuulumaton vaatimuslista, Kontula toteaa.

Lue seuraavaksi