Perussuomalaiset tulilinjalla Kankaanpäässä: "Vastuutonta puhetta maahanmuutosta"

SDP:n ja keskustan piiristä arvostellaan voimakkaasti perussuomalaisten maahanmuuttopuheita – perussuomalaiset eivät pidä keskustelua oikeudenmukaisena.

Kankaanpää
Kankaanpään kaupungintalo.
Kankaanpäässä kuohuu.Antti Laakso / Yle

Kankaanpään kyläraitti näyttää rauhalliselta, mutta pinnan alla politiikassa kiehuu. Kylällä on pantu merkille, että maahanmuuttajien asioita vatvotaan korostetun julkisesti aina päätöksenteossa asti.

Valtuuston puheenjohtaja, keskustan Kauko Juhantalo on nostanut asian esille. Hän pelkää, että osa ehdokkaista käyttää turvapaikanhakijoita keppihevosena matkalla valtuustoon.

– Joku ryhmä on halunnut käyttää vaaliaseenaan aika voimakkaasti tätä. Joihinkin ihmisiin se puree. Se aiheuttaa vastakohtaisuutta ja perusteetonta huolta, joka ei kuulu kunnallisvaaleihin, Juhantalo sanoo.

Kauko Juhantalo
Kauko Juhantalo (kesk.)Tapio Termonen / Yle

Kankaanpäässä Niinisalossa on toiminut vastaanottokeskus vuoden 2015 loppupuolelta saakka.

Vihanlietsontaa?

Valtuuston toinen varapuheenjohtaja, demarien Katri Kujanpää syyttää vihanlietsonnasta suoraan perussuomalaisia. Hänen mukaansa kannanotot ovat olleet vastuuttomia.

Päättäjien tehtävä ei ole pilata oman kaupungin imagoa.

Katri Kujanpää (sd.)

– Päättäjien tehtävä ei todellakaan ole pilata oman kaupungin imagoa. Puhumattakaan siitä, että he itse ovat sellaisessa roolissa, jossa he lietsovat turvattomuutta. Se on mun mielestäni ollut vastuutonta, Kujanpää sanoo.

Katri Kujanpää (sd.) Kankaanpää
Katri Kujanpää (sd.)Katja Halinen / Yle

"Ei oikeudenmukaista"

Perussuomalaiset kiistävät syytökset. Puolueen kunnallisjärjestössä ei nähdä, että aihe olisi noussut normaalia enempää keskusteluihin Kankaanpäässä.

Minä en pidä tätä oikeudenmukaisena.

Kankaanpään perussuomalaisten puheenjohtaja Erkki Lilja

– Jokainen vastaa tietysti omista puheistaan, oikeudellisestikin. Minä en ole ainakaan nyt Kankaanpäässä nähnyt vielä, että olisi tikun päähän nostettu [maahanmuuttajia]. Joku varmasti haluaisi näitä asioita meidän kohdalle nostaa. Minä en pidä tätä oikeudenmukaisena. Meillä on suurempiakin huolia, Kankaanpään perussuomalaisten puheenjohtaja Erkki Lilja sanoo.

Erkki Lilja, Kankaanpään perussuomalaisten puheenjohtaja, perussuomalaiset, Kankaanpää
Erkki Lilja (ps.)Katja Halinen / Yle

Vahva persupaikkakunta

Arvostelijat nostavat esille, että perussuomalaisten joukosta on kirjoitettu sosiaalisessa mediassa kovasanaisia tekstejä ulkomaalaisista. Kiihkeää keskustelua on herättänyt muun muassa maahanmuuttajien käyminen uimahallissa.

Kankaanpää on eräs Suomen perussuomalaisimmista paikkakunnista. Kaupunginhallitusta johtaa entinen eduskunnan varapuhemies Anssi Joutsenlahti (ps.).