1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pankkipalvelut

Kyläläiset kimmastuivat pankin aikeista sulkea konttori – "Vanha ihminen ei pysty millään oppimaan mobiilikäyttöä"

Kuopion Karttulassa kyläläiset järjestivät mielenilmauksen paikallista osuuspankkia vastaan.

pankkipalvelut
Vanhukset mielenilmaisussa Osuuspankin konttorin edustalla.

Kuopion karttulalaiset järjestivät maanantaina mielenilmauksen paikallista osuuspankkia vastaan. Iäkkäät kyläläiset suivaantuivat Pohjois-Savon Osuuspankin suunnitelmista sulkea paikallinen konttori. Paikalliset ovat huolissaan iäkkäiden ihmisten pankkipalvelujen saatavuudesta.

– Pankki mainostaa kovasti, että kaikilla on netti ja älypuhelimet. Se on aivan sula mahdottomuus. Vanha ihminen ei pysty millään oppimaan tällaista mobiilikäyttöä, sanoo mielenilmauksen koolle kutsunut Margit Ropponen.

Karttulan pankin edustalle kokoontui viitisenkymmentä ihmistä. He olivat askarrelleet useita kylttejä mielenilmausta varten. Pankin johto otti vastaan kyläläisten mietteet ja tarjosi tietoa tulevista korvaavista palveluista.

Vanhukset mielenilmaisussa Osuuspankin konttorin edustalla.
Joonas Nieminen / Yle

Konttorin tilalle liikkuva palvelupiste

Kuopion Karttulassa ja Kaavin kunnassa Pohjois-Savon Osuuspankki suunnittelee mahdollisesti suljettavien konttoreiden korvaajaksi liikkuvia pankkipalveluja. Karttulassa väliaikainen palvelupiste avataan entisen kunnantalon yhteispalvelupisteessä kaksi kertaa kuukaudessa toukokuusta alkaen. Kaavin palveluiden osalta paikka on vielä auki.

Pohjois-Savon Osuuspankin suunnitelmissa on tarjota liikkuvia pankkipalveluja myös karttulalaisessa palvelutalossa.

Palvelussa ei käsitellä käteistä rahaa, mutta muihin pankkiasioihin saisi apua, kertoo OP Pohjois-Savon palvelujohtaja Topi Kokkonen.

– Liikkuva piste voi olla jossain muualla kuin tässä konttorin tiloissa, esimerkiksi vanhainkodilla tai palvelutalolla. Liikkuva piste olisi nimenomaan siellä, missä on ihmisiä, jotka tarvitsevat apua palveluissa.

Pankki kokeilee uutta palvelua kesäkuuhun saakka, minkä jälkeen pankki räätälöi palvelujaan kokemusten mukaan.

– Ymmärrän monen osalta suuttumuksen ja sen mitä konttorin sulkeminen voi heidän läheisilleen tarkoittaa. Varmasti jokaiselle löytyy tapa hoitaa pankkiasiat nykyaikaisella tavalla, kommentoi Pohjois-Savon Osuuspankin palvelujohtaja Topi Kokkonen kyläläisten ärtymystä.

Osuuspankki suunnittelee sulkevansa Karttulan ja Kaavin konttorit, minkä jälkeen asiakkaat ohjattaisiin Kuopion ja Nilsiän palvelupisteisiin. Juankosken ja Varpasjärven konttorit palvelisivat parina päivänä viikossa. Pankki perustelee konttoreiden sulkemista sillä, että konttoreiden palveluilla ei ole tarpeeksi kysyntää.

Pohjois-Savon Osuuspankin muutokset voivat johtaa enintään 13 ihmisen irtisanomiseen.

OP Ryhmä avaa ensimmäiset parikymmentä liikkuvaa pankkipalvelupistettä ympäri Suomea maaliskuun aikana.

Lue seuraavaksi