Lasten levottomalle käytökselle löytyy monia eri syitä. Sitä aiheuttavat muun muassa nukkumiseen liittyvät ongelmat, stressaavat tilanteet kotona tai koulussa sekä ahdistuneisuus.
Selkeä levottomuuden aiheuttaja on keskittymis- ja ylivilkkaushäiriö, joka tunnetaan yleisemmin lyhenteellä ADHD.
Ahdistunutkin lapsi voi olla levoton, kiusaaminen voi olla yksi levottomuuden syy
Eeva Aronen
– Jos lapsen levottomuus on kestänyt pitkään, sen taustalla voi olla ADHD. Noin 3-5 prosentilla lapsista on jonkinasteinen ADHD ja pojilla se on yleisempää kuin tytöillä, sanoo lastenpsykiatrian professori Eeva Aronen Helsingin yliopistosta.
Levoton käytös häiritsee
Levottomuus on häiritsevää silloin, kun siitä on haittaa muille ja se haittaa lapsen normaalia toimintaa ja selviytymistä arkielämässä.
– Kun koulutunnilla ei kykene istumaan paikallaan samalla tavalla kuin muut samanikäiset, se on häiritsevää. Ahdistunutkin lapsi voi olla levoton, kiusaaminen voi olla yksi levottomuuden syy, Aronen muistuttaa.
Arosen mukaan vanhempien tai huoltajien tulisi ensimmäiseksi selvittää onko lapsen arkielämä kunnossa: löytyykö lapsen elämästä huolta aiheuttavia stressitekijöitä, onko kavereita, ovatko harrastukset sopivia ja onko uni ja syöminen säännöllistä?
Elämässä voi olla sellaisia stressitekijöitä, jotka aiheuttavat huolta ja murhetta.
Eeva Aronen
Jos vanhemmat eivät jostakin syystä huomioi lastaan esimerkiksi positiivisesti, tai kysele tämän kuulumisia koulun jälkeen, lapsi voi joskus hakea huomiota levottomalla käytöksellä.
– Arkielämän sujuminen on tärkeää. Lapsen elämässä voi olla sellaisia stressitekijöitä, jotka aiheuttavat huolta ja murhetta. Lapsi miettii näitä huolia ja on sen vuoksi levoton, hän voi myös nukkua liian vähän tai unen laatu on kehnoa. Se, että lapsi nukkuu ikäänsä nähden riittävästi, on lapsen hyvinvoinnille tärkeää.
Syyt hyvä selvittää
Levoton käyttäytyminen voi olla keskittymiskyvyn puutetta, ei jakseta olla paikallaan.
Pienet lapset tarvitsevat tekemistä ja liikuntaa. Neljävuotias liikkuu luonnostaan koko ajan, eikä jaksa keskittyä pelkästään olemiseen.
– Kun vaaditaan istumaan liian kauan paikallaan, olisi hyvä jaloitella aika ajoin, Eeva Aronen tähdentää.
Jos perusasiat vaikuttavat olevan lapsen elämässä kunnossa, mutta levottomuus ja ongelmallinen käytös jatkuvat pidempään, on syytä selvittää tarkemmin mistä ongelmat johtuvat. Apua voi hakea joko perheneuvolasta tai kouluterveydenhuollosta.