Söpö karvapallo on myös ekologista syötävää – tekeekö kani paluuta suomalaisten pöytiin?

Vähärasvainen, matalakalorinen liha, jonka tuotannosta ei synny metaanipäästöjä. Kasvattajan mukaan nautaan verrattuna samalla ruokamäärällä syntyy kuusinkertainen määrä lihaa – sellainen on kani.

ruoat
Kani häkissä.
Isto Janhunen / Yle

Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa syödään yhteensä satoja miljoonia kaneja vuodessa. Esimerkiksi Italiassa kaninlihan kulutus on noin viisi ja puoli kiloa henkeä kohti vuodessa.

Suomessa kani lautasella on ainakin vielä harvinaisuus. Se saattaa kuitenkin yleistyä, sillä kani on esimerkiksi nautaa selvästi ekologisempi lihavaihtoehto.

Lihantuotannossa kani muuntaa noin viidenneksen syömästään proteiinista syömäkelpoiseksi lihaksi. Esimerkiksi naudan hyötysuhde on tässä mielessä puolet huonompi, ja myös sika jää jälkeen. Vertailukelpoinen hyötysuhteessaan on vain broileri.

– Kani on lihanakin rinnastettavissa broileriin. Valkoista vähärasvaista proteiinipitoista lihaa, aivan erilaista kuin jäniksen punainen riistaliha, toteaa lihakaneja kivijärvellä kasvattava Arto Lastunen.

Tilan vanha navetta majoittaa tällä hetkellä kanoja, kalkkunoita, fasaaneja - ja noin 150 kania.

Lastusen mukaan kaninkasvatus on hänelle harrastus ja vaihtelua työstä, mutta liha menee myyntiin. Tilalta sitä voi maaliskuun kieppeillä ostaa itse valmistettavaksi, mutta pääosin tuotanto menee jyväskyläläisen ravintolan käyttöön.

– En ole tätä hirveästi markkinoinut, kun ensi kysymällä meni koko tuotanto, Lastunen sanoo.

Lastusen mukaan kysyntää onkin enemmän kuin hän pystyy toimittamaan.

– Jos tuotantoa tästä lisäisi, niin meillä loppuisi tila kesken, hän sanoo.

Pataan valmis kani on Lastusen mukaan viimeistään neljän - viiden kuukauden ikäisenä. Ja poikastuotto kanilla on tunnetusti korkea - yksi emä voi tuottaa vuodessa pitkälle yli 20 poikasta.