Ihmisoikeusjärjestö: Syyria tappoi kemiallisia aseilla lapsiakin Aleppossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) syyttää Syyrian asevoimia kloorikaasun käytöstä Aleppon taisteluissa viime vuoden lopulla.

Syyria
raunioitunutta aleppoa, poika ja nuotio
Itä-Aleppoa helmikuun alussa, pari kuukautta taistelujen lakattua. Syyrian armeijan sanotaan käyttäneen alueella kloorikaasua.Youssef Badawi / EPA

Syyrian hallitus teki useita kloorikaasuiskuja, kun se valloitti Aleppon itäosia kapinallisilta viime vuoden marras- ja joulukuussa, sanoo HRW raportissaan (siirryt toiseen palveluun). HRW:n mukaan kaasun käyttö oli järjestelmällistä ja suunniteltua ja liittyi muuhun taistelutilanteeseen.

Järjestön tutkimuksien mukaan Syyrian helikopterit pudottivat klooria asuntokortteleihin ainakin kahdeksan kertaa. Iskuissa kuoli ainakin yhdeksän siviiliä, joista neljä lapsia. Kloorista loukkaantuneita oli noin 200.

Kloorikaasu on myrkyllistä hengittää ja se vaikuttaa nimenomaan hengityselimiin. Pahimmillaan se tukehduttaa, lievimmillään ärsyttää. Kloori vaikuttaa myös silmiin ja iholle. Klooria on käytetty aseena aiemminkin Syyrian sodassa ja ensimmäisessä maailmansodassa.

Kaasuiskuja hyökkäysreitille

HRW:n raportin mukaan iskuja tehtiin alueille, mille Syyrian armeijan ja sen liittolaisten oli tarkoitus edetä seuraavaksi. Tarkoitus lienee siis ollut lamauttaa mahdollista vastarintaa.

Syyrian hallitus valloitti Aleppon itäosan kapinallisilta iranilaisten maajoukkojen ja Venäjän ilmavoimien avulla. Jäljellä olevat kapinalliset evakuoitiin kaupungista kapinallisten hallitsemalle maaseudulle.

Syyrian armeijan helikopterit ovat tehneet vastaavanlaisia kloorikaasuiskuja kapinallisten hallussa oleville alueille ainakin vuodesta 2014 lähtien. Syyrian on myös todettu käyttäneen sariinikaasua vuonna 2013, ja Isisin käyttäneen sinappikaasua viimeksi vuoden 2016 elokuussa.