1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Suklaa maistuu ystävänpäivänä, öljykauppiaan taidot testissä ja Espoossa kurkistetaan tulevaisuuden sairaalaan

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Hyvää ystävänpäivää! Kuva: Anniina Wallius / Yle

Vastuullisuus lisääntyy suklaakaupassakin

Suklaan myynnissä on ystävänpäiväviikolla piikki. Fazer sanoo käyttävänsä nyt suklaassaan vain vastuullisesti tuotettua kaakaota.

Testaa: Olisiko sinusta öljysheikiksi?

Öljypumppu Ponca Cityssä, Oklahomassa. Kuva: EPA / Larry W. Smith

Öljykauppiaalta vaaditaan kylmähermoisuutta, tuuria ja tarkkaa pelisilmää maailmanpolitiikan myllerryksissä. Yle julkaisee tänään öljypelin, jolla voit kokeilla osaisitko itse takoa rahaa mustalla kullalla.

Espoossa avautuu tulevaisuuden sairaala

"Rakennus on hyvin suunniteltu niin, että on paljon valoa ja läpinäkyvyyttä", johtava ylilääkäri Jorma Teittinen kehuu. Kuva: Yehia Eweis / EMMA

Minkälainen on tulevaisuuden sairaala? Jonkinlaista osviittaa siitä antaa Espoon uusi sairaala, joka avataan maaliskuussa. Sen tavoitteena on kotiuttaa iäkkäät potilaat pian takaisin kotiin, niin ettei kukaan jäisi osastolle makaamaan. Mitä siis tehdään toisin kuin ennen? Apuna ovat ainakin netti, fiksumpi sairaala-arkkitehtuuri sekä taide.

Kirkkohäiden suosio romahtanut Espanjassa

Katolisessa Espanjassa kirkkohäiden suosio on tällä vuosituhannella romahtanut. Nykyisin enää joka neljäs pari vihitään kirkossa. Toimittajamme kävi selvittämässä, onko kyse arvoista vai rahasta.

Netanjahu ja Trump juttusilla

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu. Kuva: Menahem Kahana / EPA

Isrelin pääministeri Benjamin Netanjahu saapuu tänään vierailulle Yhdysvaltoihin ja tapaa presidentti Trumpin keskiviikkona. Netanjahu sanoi ennen vierailua, ettei usko kahden valtion ratkaisuun palestiinalaisten kanssa.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi Pohjois-Korean ohjuskokeen

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut yksimielisesti Pohjois-Korean viimeisimmän ohjuskokeen. Turvallisuusneuvoston kaikki 15 jäsenmaata tuomitsivat ohjuskokeen hätäkokouksessaan yöllä Suomen aikaa. Neuvoston mukaan Pohjois-Korea on ohjuskokeellaan vakavasti rikkonut YK:n päätöslauselmia. Samalla neuvosto uhkasi Pohjois-Koreaa ”merkittävillä toimilla”.