1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyrki Katainen A-studiossa: Trumpin voiton vaikutus tulee näkymään Euroopassa

Poliittinen populismi tulee saamaan tänä vuonna lisää jalansijaa eurooppalaisessa politiikassa, uskoo EU-komission varapuheenjohtaja, ex-pääministeri Jyrki Katainen (kok). A-studio haastatteli Kataista Brysselissä.

A-studio
Jyrki Katainen
Jyrki KatainenYle

Monessa Euroopan maassa eletään nyt vaalivuotta ja Donald Trumpin voitto Yhdysvalloissa voi antaa vetoapua populistiehdokkaille.

– Yhdysvallat on merkittävä toimija maailman politiikassa ja taloudessa ja Yhdysvaltain presidenttiä yleisesti pidetään maailman mahtimiehenä. Näin ollen hänen voittonsa varmasti kannustaa joitakin eurooppalaisia poliittisia liikkeitä ja ihmisiä, uskoo Katainen.

Ainakin Ranskan, Saksan ja Hollannin vaaleissa tarjolla on myös vahva populistiehdokas.

Seuraukset populismin noususta kovat

Ennen Yhdysvaltain presidentinvaalin ratkaisua Katainen totesi Politico-lehden haastattelussa, että populismin nousu merkitsisi sivilisaation loppua Euroopassa. A-studiossa hän ei ollut yhtä suorasanainen.

– Kyllä olen tietyssä mielessä huolissani. Euroopassa ovat olleet nousussa populistit, jotka ovat kansallismielisiä ja kyseenalaistavat ihmisarvon, ihmisoikeudet ja oikeusvaltion periaatteet sekä kyseenalaistavat vapaan median, muistuttaa Katainen.

Katainen näkee, että Yhdysvalloista Eurooppaan leviävän populismisaallon seuraukset voisivat olla tavallisille ihmisille ja yhteiskunnalle kohtalokkaita.

Perinteisten puolueiden katsottava peiliin

Jyrki Kataisen mielestä perinteiset puolueet eivät ole kyenneet uudistumaan maailman muutoksen mukana. Samalla esimerkiksi sosiaalinen media on vähentänyt uskoa ja luottoa auktoriteetteihin ja mahdollistanut uusien yhteisöjen syntymisen.

– Varmasti vanhat puolueet ovat epäonnistuneet jossakin määrin. Itsekin koen, että olen siihen osasyyllinen, kun olen joskus johtanut isoa, perinteistä ja vastuullista puoluetta. Eli järjestelmässä mukana olevat tahot eivät ole onnistuneet patoamaan populismia, pohtii Katainen.

Katainen penää toimia myös kansalaisilta. Hän muistuttaa, ettei demokratiaa pidä ulkoistaa yhdelle ihmiselle tai liikkeelle, vaan moniarvoinen demokratia vaatii myös aktiivista kansalaista.

Lue seuraavaksi