1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi Pohjois-Korean ohjuskokeen

Pohjois-Korea on saanut osakseen paheksuntaa myös liittolaiseltaan Kiinalta, joka tuomitsi naapurimaansa ohjuskokeen muiden YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaiden kanssa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un. Kuva: Rodong Sinmun / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut yksimielisesti Pohjois-Korean viimeisimmän ohjuskokeen.

Turvallisuusneuvoston kaikki 15 jäsenmaata tuomitsivat ohjuskokeen hätäkokouksessaan yöllä Suomen aikaa. Neuvoston mukaan Pohjois-Korea on ohjuskokeellaan vakavasti rikkonut YK:n päätöslauselmia. Samalla neuvosto uhkasi Pohjois-Koreaa ”merkittävillä toimilla”.

– On aika saada Pohjois-Korea vastuuseen ei pelkästään sanoillamme vaan teoillamme, totesi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley turvallisuusneuvoston yhteisessä tiedotteessa.

Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea halusivat turvallisuusneuvoston koolle sen jälkeen, kun Pohjois-Korea laukaisi sunnuntaina keskimatkan ballistisen ohjuksen Japaninmerelle. Pohjois-Korea juhli ohjuskoetta menestyksenä ja kertoi kyseessä olleen uudentyyppisen, ydinkärkien kuljettamiseen suunnitellun, strategisen aseen.

Yhdysvaltalaisarvioiden mukaan sunnuntaina laukaistu ohjus oli versio KN-11 -mallisesta sukellusveneestä laukaistavasta ballistisesta ohjuksesta. Ohjus kuitenkin laukaistiin liikkuvasta maa-ajoneuvosta.

_Lähteet: Reuters, AP, AFP _