Valkoisen talon vävypoika on avainasemassa, kun Israelin pääministeri aloittaa vierailun Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain suhteet Israeliin lämpenevät todennäköisesti Trumpin kaudella. Trumpin Lähi-idän-politiikan yksityiskohdat ovat kuitenkin hämärän peitossa.

Donald Trump
Jared Kushner ja Ivanka Trump.
Jared Kushner ja Ivanka Trump.Justin Lane / EPA

WashingtonYhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mielenkiintoisin ja poliittisesti painavin valtiojohtajatapaaminen on alkamassa, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu saapuu Washingtoniin tänään tiistaina.

Netanjahu tapaa tiistaina ulkoministeri Rex Tillersonin ja keskiviikkona presidentti Trumpin. Mukana tapaamisissa ja sen järjestelyissä on ollut Trumpin Ivanka-tyttären puoliso ja presidentin neuvonantaja Jared Kushner.

Politiikassa henkilökohtaiset suhteet ovat aina merkittäviä. Presidentti Trumpia ja Israelin pääministeriä yhdistävä linkki on juuri Trumpin 36-vuotias vävypoika Kushner.

Netanjahu on käynyt jopa yökylässä Kushnerin perheen luona

Kushner on ortodoksijuutalainen. Hän kuunteli Benjamin Netanjahua (siirryt toiseen palveluun) jo 17-vuotiaana, kun tämä johdatti suurta teini-ikäisten joukkoa Auschwitzin keskitysleirin portista sisään ja kertoi juutalaisten kansanmurhasta. Netanjahu toimi tuolloin Israelin YK-suurlähettiläänä.

Kushnerin isovanhemmat pelastuivat holokaustista. Koululaisryhmän matka jatkui Puolasta Israeliin.

Perheensä kautta Kushner tunsi Netanjahun jo ennestään. Jaredin isä kiinteistösijoittaja Charles Kushner on pitkään tehnyt lahjoituksia (siirryt toiseen palveluun)juutalaisten siirtokuntien hyväksi Israelissa.

Benjamin Netanjahu on jopa yöpynyt Jared Kushnerin kotona tämän nuoruusvuosina. Sanomalehti The New York Timesin mukaan nuori Jared antoi huoneensa Netanjahun käyttöön.

Nyt nämä kaksi eri sukupolven miestä tapaavat Valkoisessa talossa tilanteessa, jota kumpikaan tuskin uskoi todeksi vielä muutama kuukausi sitten.

Kushner voi nousta keskeiseen rooliin Yhdysvaltain politiikassa Lähi-idässä

Presidentti Trump on asettanut vävypoikansa nuorille harteille vaativan tehtävän. Trump on nimittäin sanonut, että Kushner voisi olla Lähi-idän rauhantekijä.

Näiden puheiden suhteen on hyvä käyttää lähdekritiikkiä – niin kuin Trumpin kaikkien lausuntojen suhteen. Kushnerilla voi kuitenkin olla tasapainottava osuus Trumpin tulevassa Lähi-idän politiikassa.

Valkoisessa talossa Trumpin pääneuvonantajana ja kansallisen turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä on oikeistolaisen Breitbar-uutissivuston entinen johtaja Stephen Bannon.

Kushnerin ja Bannonin keskinäisistä väleistä ei ole tietoja.

Miten suhtautuminen palestiinalaisvaltion luomiseen kehittyy?

Presidentti Barack Obaman kaudella Israelin ja Yhdysvaltain suhteet muuttuivat nihkeistä lähes jäätäviksi. Obaman kausi päättyi siihen, että YK:n turvallisuusneuvosto vaati viime vuoden lopussa Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentamisen miehitetyille palestiinalaisalueille.

Trumpin lausunnot Israelin siirtokuntapolitiikasta ovat toistaiseksi heilahdelleet laidasta toiseen.

Presidentti Trump on myös vakuuttanut siirtävänsä Yhdysvaltain suurlähestyöstön Tel Avivista Jerusalemiin. Monet Yhdysvaltain presidentit ovat tehneet samanlaisia lupauksia, mutta ovat jättäneet ne toteuttamatta. Palestiinalaiset vastustavat siirtoa kiivaasti.

Suurlähetystön sijainnin ohella suurempi kysymys on, kuinka Netanjahu ja Trump ottavat esille palestiinalaisten oman valtion luomisen. Vuosikymmenien poliittinen hanke, jonka kanssa Netanjahu taiteilee kulloistenkin poliittisten virtausten mukaan.

Netanjahu ei ole sanoutunut irti siitä suoraan, mutta siirtokuntien rakentaminen ja nykyisen hallituksen asenne kertovat, että tavoite ei ole Israelille enää tätä päivää.

Israelin rajojen ulkopuolella on entistä suuremassa kaaoksessa oleva Syyria ja Lähi-idän politiikassa asemaansa nostava Iran. Ainakin Iranista ja presidentti Obaman luoman ydinohjelman tuhoisuudesta Netanjahu ja Trump ovat yksimielisiä.