Kiinan avaruusohjelma etenee – ensimmäinen rahtialus lähtee pian avaruuteen

Kiina haluaa perustaa miehitetyn avaruusaseman vuoteen 2022 mennessä.

Kiinan avaruusohjelma
Raketti laukaisualustalla.
Tiangong-2-avaruusasema lähti raketin kyydissä avaruuteen Jiuquanin laukaisuasemalla luoteis-Kiinassa 16. syyskuuta.Bai Tang / AOP

Kiina aikoo lähettää ensimmäisen rahtialuksen avaruuteen huhtikuussa, maan valtiolliset mediat raportoivat tiistaina näyttävästi.

Kiina haluaa perustaa pysyvästi miehitetyn avaruusaseman vuoteen 2022 mennessä. Avaruusaseman rakennustyöt on määrä aloittaa vuonna 2018.

Kiina on viime vuosina panostanut avaruusohjelmaansa, joka edesauttaa tieteen lisäksi myös Kiinan armeijan kapasiteetin kehittämistä.

Rahtialus Tianzhou-1 laukaistaan avaruuteen kantoraketin mukana Hainanin maakunnassa sijaitsevalta satelliittien laukaisuasemalta. Sen on määrä telakoitua Tiangong 2 -avaruusasemaan, joka on ollut avaruudessa syyskuusta lähtien. Kiina suoritti syksyllä historiansa pisimmän miehitetyn avaruuslentonsa, kun kaksi taikonauttia vietti asemalla kuukauden.

Tianzhou-1 voi kantaa mukanaan kuusi tonnia erilaisia tarvikkeita ja kaksi tonnia polttoaineita. Alus voi lentää miehittämättömänä kolmen kuukauden ajan.

Vaikka Kiina onkin panostanut avaruusohjelmaansa, se on yhä Yhdysvaltojen ja Venäjän avaruusohjelmien perässä. Kiina lähetti vuonna 2013 mönkijän kuuhun, mutta se kärsi pahoista teknisistä vaikeuksista.

Lähteet: Reuters