1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valkoinen talo

Trumpin läheinen neuvonantaja eroaa Venäjä-kohun vuoksi

Eron syynä ovat turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnin kiistanalaiset keskustelut Venäjän suurlähettilään kanssa.

Valkoinen talo
Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn.
Michael Flynn ehti toimia Valkoisen talon turvallisuusneuvonantajana tammikuusta lähtien. REX / AOP

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn eroaa tehtävästään, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun). Flynn on ollut keskellä kohua jo päivien ajan liittyen hänen yhteydenpitoonsa Venäjän suurlähettilään kanssa.

Flynnin syytetään johtaneen varapresidentti Mike Penceä ja muita Valkoisen talon viranomaisia harhaan keskusteluistaan lähettilään kanssa.

Sanomalehti The Washington Post (siirryt toiseen palveluun)paljasti viime viikolla Flynnin puhuneen suurlähettiläs Sergei Kisljakinin kanssa Venäjään kohdistuvista pakotteista ennen turvallisuusneuvontantajana aloittamista.

Keskustelut käytiin ennen presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisia, joten Flynn ei ollut vielä virassaan keskustelua käydessään. Yhdysvaltain lain mukaan yksityisillä kansalaisilla ei ole oikeutta osallistua ulkopolitiikkaan.

Flynnin väitettiin jopa väläyttäneen mahdollisuutta, että Yhdysvallat saattaisi lieventää pakotteita. Flynn itse kiisti ensin, että hän olisi keskustellut pakotteista lähettilään kanssa.

Flynn antoi varapresidentti Pencelle "puutteellista tietoa"

Flynnin tilanne paheni sen jälkeen, kun varapresidentti Pence oli kysynyt Flynniltä, pitivätkö tiedot pakotteista käydystä keskustelusta paikkansa. Flynn kiisti asian ja Pence tuki häntä tämän perusteella julkisuudessa.

Erokirjeessään Flynn myönsi antaneensa Pencelle nopeasti kehittyneessä tilanteessa puutteellista tietoa lähettilään kanssa käymistään keskusteluista.

Flynn sanoo erokirjeessään pyytäneensä anteeksi sekä presidentiltä että varapresidentiltä ja sanoo heidän hyväksyneen anteeksipyynnön.

Julkinen paine Flynnia kohtaan oli kasvanut suureksi. Maanantaina paljastui, että Yhdysvaltain oikeusministeriö oli varoittanut Trumpin hallintoa siitä, että Flynn oli johtanut harhaan viranomaisia keskusteluistaan Venäjän suurlähettilään kanssa. Ministeriön mukaan Flynn oli mahdollisesti altis Venäjän kiristykselle.

Iso takaisku Trumpin hallinnolle

Useat demokraatit olivat vaatineet Flynnin erottamista. Ero onkin iso takaisku Trumpin tuoreelle hallinnolle. Trumpin hallinto on ehtinyt ensimmäisinä viikkoinaan ajautua oikeuskiistaan Trumpin asettamasta maahantulokiellosta seitsemän muslimimaan kansalaisille.

Flynn ei ehtinyt toimia tehtävässään edes kuukautta. CNN:n mukaan nopea ero kertoo myös kasvavista kiistoista Trumpin hallinnon ytimessä.

Eläkkeelle jäänyt kenraali Keith Kellogg on nimitetty Flynnin tilalle virkaatekeväksi turvallisuusneuvonantajaksi. Kellogg on toiminut Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston kansliapäällikkönä.

Yhtenä mahdollisena seuraajaehdokkaana Flynnille on väläytetty CIA:n entistä johtajaa David Petraeusta.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi