Ruotsinkieltä taitavia hätäkeskuspäivystäjiä tarvitaan lisää

Kaksikielisten hätäkeskuspäivystäjien koulutusmahdollisuutta Vaasassa selvitetään.

Vaasa
Vaasan hätäkeskuksen tilat
Jarkko Heikkinen / Yle

Mahdollisuutta ruotsinkielisten hätäkeskuspäivystäjien koulutukseen Vaasassa ryhdytään selvittämään. Sisäministeri Paula Risikko on pyytänyt sisäministeriötä, Hätäkeskuslaitosta, Pelastusopistoa ja Vaasan kaupunkia selvittämään ruotsinkielisen koulutuksen järjestämistä Vaasassa. Hätäkeskuksissa on tarvetta kaksikielisistä hätäkeskuspäivystäjiä. Tällä hetkellä koulutusta järjestetään Pelastusopistossa Kuopiossa, mutta sinne ei ole hakeutunut riittävästi kaksikielisiä opiskelijoita.

Sisäministeriö on jo aiemmin pyytänyt Hätäkeskuslaitosta ja Pelastusopistoa selvittämään maaliskuun loppuun mennessä, miten ruotsinkielisten hätäkeskuspäivystäjien tarve pystyttäisiin täyttämään nykyistä paremmin. Vaasassa järjestettävän koulutuksen selvittäminen liitetään osaksi tätä työtä.

Ruotsia osaavien päivystäjien määrä vähenee koko ajan, koska uusia, molemmat kielet hallitsevia hätäkeskuspäivystäjiä ei juurikaan valmistu. Kaksikielisten päivystäjien riittävyys kaikissa hätäkeskuksissa korostuu, kun uusi tietojärjestelmä mahdollistaa jatkossa hätäpuheluihin vastaamisen missä tahansa hätäkeskuksessa soittajan sijainnista riippumatta.