Kiina haluaa ostaa suomalaista vettä – Suomi vastaa pullottamalla sitä suoraan hanasta: "Valmis tuote"

Suomalaisesta vesijohtovedestä halutaan tehdä vientituote.

Kuva: Isto Janhunen / Yle

Kotkassa suunnitellaan juomavesipullottamoa, joka veisi Kiinaan suomalaista hanavettä. Villeimmissä suunnitelmissa Mussalon satamassa Kotkassa voitaisiin pullottaa jopa miljoona litraa vesijohtovettä päivässä. Satamasta suomalainen juomavesi kuljetettaisiin kauppatavaraksi Kiinaan.

Juomavesipullottamon perustamista valmistelee kehittämisyhtiö Cursor. Kiinasta on tullut kyselyjä suomalaisen veden perään valtion vienninedistämiseen keskittyneelle Finprolle. Kotkassa tartuttiin hankkeeseen ja valmistellaan nyt pakettia, jota tarjota mahdollisille kiinalaisasiakkaille.

– Odotusarvot ovat korkealla. Julkisuus jo tässä vaiheessa hanketta on kuitenkin poikinut meille vesipullottamoliiketoiminnassa Suomessa mukana olevien tahojen yhteydenottoja, sanoo myyntijohtaja Harri Eela Cursorista.

Maailman puhtain vesi

Suomesta viedään jo maailmalle muun muassa kouvolalaisen luksusvesivalmistaja Saaramaan Veden Lumo-nimistä vettä. Luksusvettä on viety muun muassa Egyptiin.

Muita vastaavia yrityksiä on esimerkiksi Polar Spring Asikkalassa ja Finn Spring Keski-Pohjanmaalla. Kaikkiaan vettä vieviä firmoja on alle kymmenen. Ne keskittyvät pääosin luksusvesiin, joiden kuluttajilla on maksukykyä.

Laadukasta vettä on hanassa, järvissä ja pohjavedessä. Veden brändääminen vain ei ole meidän kansallisosaamistamme.

Markus Tuukkanen

Kotkan kaltaisia aikeita on muuallakin, sillä Lahden seudulla kansainvälinen sijoittaja aikoo aloittaa suomalaisen pullotetun pohjaveden toimittamisen maailmalle.

Maaseudun tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti marraskuussa, että maailman puhtaimman veden maasta viedään vettä miljoonalla ja tuodaan 28 miljoonalla eurolla.

– Niin uskomatonta kuin se on, niin Suomeen tuodaan enemmän pullovettä kuin viedään. Määrät ovat kuitenkin pieniä, sanoo Suomen vesifoorumin toimitusjohtaja Markus Tuukkanen.

Tuukkasen mukaan suomalaisen veden laadussa ei ole mitään hävettävää, ja hanavesi sopii suoraan korkealuokkaiseksi tuotteeksi.

– Laadukasta vettä on hanassa, järvissä ja pohjavedessä. Lähinnä se veden brändääminen ei ole meidän kansallisosaamistamme, Tuukkanen sanoo, ja heittää esimerkkinä norjalaisen Voss-merkkisen luksuspulloveden.

Suomen vesifoorumi on suomalaisten vesialan toimijoiden yhdistys, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen vesiosaamisen vientiä.

Varmuus toteutumisesta kesän aikana

Kotkan juomavesipullottamo lähtisi liikkeelle pienistä litramääristä, mutta suuret volyymit kiehtovat.

– Mitään ei suljeta pois. Satamaan voidaan isokin pullottamo tuoda, se on visiona, Eela sanoo.

Vesijohtovettä ei Eelan mukaan vie maailmalle suuressa määrin vielä kukaan. Hankkeen liikkeellelähtö voi vaatia ainakin vuoden.

– Kesän aikana tai kesän jälkeen pitäisi olla ainakin tieto siitä, että kyllä vai ei. Nämä etenevät hitaasti, mutta kiinnostusta on molemmin puolin, Eela sanoo.

Tuote kunnossa

Suomen vesifoorumin Markus Tuukkanen tuumaa, että suomalaisella vedellä on ehdottomasti bisnesrakoa, jos suunnitelmat Kotkassa saadaan rullaamaan.

– On jakelusta ja markkinoinnista; miten pakataan, kuka välittää ja mikä se on se jakelutie. Tuote kun on valmiina. Brändäystä ja markkinointia ymmärtäviä henkilöitä kannattaa ottaa mukaan, Tuukkanen vinkkaa.

– On ihan mahtavaa, että he lähtevät liikkeelle Kotkassa. Toivon, että se onnistuu. Tuotteesta se ei varmasti jää kiinni. Kilpailu on kovaa ja brändäämiseen tarvitaan osaamista, mutta lähtötilanne on hyvä. Ei tarvitse miettiä, että miten tämä meidän huono vesi puhdistetaan.

Satamissa tilaa rakentaa

Cursor suunnittelee edistävänsä hanketta vierailemalla keväällä mahdollisten asiakkaiden luona Kiinassa. Eelan mukaan neuvotteluissa on tällä hetkellä mukana kymmenkunta eri tahoa, joiden kanssa keskusteluyhteys on auki.

Vaihtoehdot ovat kuitenkin avoinna. Eelan mukaan jokin kiinalainen taho voisi investoida suoraan pullottamon rakentamiseen, tai kyseeseen voi tulla suomalainen toimija, joka tekee kiinalaisten kanssa sopimuksen veden viennistä.

Toteutuessaan veden pullottaminen voisi työllistää Eelan mukaan kymmeniä.

Kymenlaakson Vesi on varmistanut, että vettä riittää vietäväksi. Mussaloon kulkee suuri runkoputki, josta on mahdollista pienin investoinnein putkittaa pienempiä vesijohtoja mahdolliselle pullottamolle. Eelan mukaan Mussalossa on olemassaolevia tiloja, joihin pullottamon voisi alkuvaiheessa sijoittaa.

– Jos toiminta kasvaa, on mahdollista rakentaa myös lisää. Molemmat satamamme, Mussalo ja Hamina, ovat siinä mielessä hyvässä tilanteessa, että on tilaa laajentaa.