Hyppää sisältöön

Kenkätehdas sinnittelee Töysässä perinnekenkiä tehden – "Kun on mallit ja tällit kohdallaan niin tehdään"

Perinteiset lapikkaat ovat olleet töysäläisten tuotannossa jo 80 vuotta, vaikka myynti ei päätä huimaa. Tehtaan henkilökunta on tottunut vuosittaisiin lomautuksiin.

Töysän kenkätehtaalla valmistuvia kenkiä puumuoteissaan. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Töysän kenkätehtaalla valmistetaan edelleen perinnejalkineita kuten huopikkaita, lapikkaita ja jatsareita. 85-vuotias tehdas työllistää yhdeksän henkilöä. Erityisesti talvikuukaudet ovat pienelle yritykselle kuitenkin haasteellisia ja hiljaisia. Lomautuksia on jouduttu tekemään jo 15 vuotta ja ne ovat tulleet tavaksi.

– Tämä kuuluu meidän normielämään ja jokainen työntekijäkin sen tietää. Jokainen on sopeutunut tilanteeseen, kertoo toimitusjohtaja Harri Mäkelä.

Mäkelän mukaan pakkolomaa saattaa olla talvisaikaan esimerkiksi vuoroviikoin eli viikko töitä ja seuraava pakkolomaa. Keväällä pakkolomia saattaa olla pidempiäkin jaksoja.

Nykyään perinnejalkineet eivät tahdo mennä toivotulla tavalla kaupaksi. Suuri osa valmistuksesta tehdään käsityönä ja tämä tietää lisää hintaa tuotteelle.

– Trendi on se, että mikä maksaa vähän enemmän, on sitten harkinnan paikka ostajalle. Malttaako käyttää rahansa käsintehtyyn ja arvokkaampaan tuotteeseen, Mäkelä arvelee.

Töysän kenkätehtaan toimitusjohtaja Harri Mäkelä. Kuva: Antti Kettumäki/Yle

Nuorin työntekijä 50 vuotta

Tehtaalla on vuosittaisista pakkolomajaksoista huolimatta työntekijöitä, jotka ovat olleet vuosikymmeniä talossa. Nuorin työntekijä täytti juuri 50 vuotta. Keskimäärin työntekijät ovat olleet töissä yrityksessä 35 vuotta. On yrityksessä työskennellyt myös nyt jo eläkkeellä oleva aviopari, jolle palvelusvuosia kertyi yhteensä sata vuotta. Syytä uskollisuudelle Mäkelä ei osaa sanoa.

– Me koitetaan ainakin pitää hyvää ilmapiiriä täällä yllä, ettei kovin niskaan puhalleta. Uskaltaisiko sanoa, että tämä on muodostunut omaksi perheekseen, Mäkelä kertoo.

Mäkelä uskoo, että uusien työntekijöiden saaminen olisi haasteellista.

– Juuri eilen kollegan kanssa keskusteltiin aiheesta. Hänen täytyi saada uusi neuloja ja hän kertoi, että se oli hankalaa, Mäkelä pohtii.

Pirjo Suutala on työskennellyt pitkään Töysän kenkätehtaalla Kuva: Antti Kettumäki/Yle

Kuin kotona

Pirjo Suutala on ollut Töysän kenkätehtaalla jo 40 vuotta töissä ja tykkää olla edelleen. Työura käynnistyi pian peruskoulun jälkeen. Vaihtelevat työtehtävät ovat saaneet pysymään tehtaalla.

– On myymälää, kenkien viimeistelypuolta ja tarkastusta, että ne ovat asiallisessa kunnossa, kun lähtevät maailmalle, Suutala kertoo tehtävistä.

Suutalan mukaan työntekijöistä on myös muodostunut hyvä tiimi, joka auttaa jaksamaan haastavina pakkolomien aikana.

– Kyllä me tunnetaan täällä olevamme kuin kotonamme, Suutala kertoo.

Lomauksien aikana työntekijöiden keskenäiset hyvät välit auttavat. Lomautusten ajankohdat on sovittu niin, ettei myymälää tarvitse sulkea. Vaikka Suutala näkee lomauksissa hyviä puolia, kuten vapaiden harrastusmahdollisuudet, harmittaa huono myynti.

– On se haikea asia. Me tehdään niin laadukkaita kenkiä, Suutala harmittelee.

Kengät valmistetaan yhä perinteiseen tapaan. Kuva: Antti Kettumäki/Yle

"Tulee päivä, kun huopikkaita ei enää saa"

Kenkien mallit ovat 30-40 vuotta vanhoja. Kenkätehdas valmistaa edelleenkin 80 vuotta tuotannossa olleita lapikkaita. Nahkapohjainen puunaula-lapikas on säilynyt koko ajan lähes muuttumattomana. Lapikkaita käytettiin polvivartisena muun muassa rintamalla.

Kenkien valmistaminen on toimitusjohtajan mukaan luontaista, vaikka menekki ei ole kovinkaan suurta.

– Miksi lopettaa lopettaa tekeminen, kun on kaikki työkalut ja tällit kohdillaan. Kun mallit ja tällit ovat täällä, niin valmistetaan niin kauan kuin asiakkaat haluaa ostaa, Mäkelä toteaa.

Mäkelä uskoo, että vääjäämättä joskus tulee päivä, kun huopikkaita ei enää saa.

– Työntekijöillä on paljon ikää, työkoneilla on paljon ikää, rakennuksilla on paljon ikää. Jos siellä joku pettää, niin se tietää paljon ongelmia, Mäkelä kertoo.

Singer-ompelukone Töysän kenkätehtaalla. Kuva: Antti Kettumäki/Yle

Yllätyksiä matkan varrelle?

Mäkelä sanoo, että tehdas sinnittelee vielä kymmenen vuotta, mutta uskoo, että yllätyksiäkin voi tulla matkan varrelle. Tällaisia ovat esimerkiksi sijoittajat, jotka haluavat panostaa tehtaaseen.

– Yllätykset voivat laittaa yrityksen toiminnan täysin uusille urille, näköpiirissä ei kylläkään sellaista nyt ole, Mäkelä kertoo.

Myös uudet tuotteet voivat tuoda uusia mahdollisuuksia. Neljä vuotta sitten markkinoille tulleet huopalapikkaat ovat yksi tuote, jolla voi olla potentiaalia. Ulkomuodoltaan lapikasta muistuttava ja merinovillasta valmistettu kenkä on saanut Mäkelän mukaan hyvän vastaanoton.

– Monet mediat ovat kiinnostuneita näistä ja ne ovat olleet hyvin näkyvillä. Pajatso on vielä tyhjentämättä näiden osalta. Odotamme päivää, että näiden myynti kasvaa, Mäkelä kertoo.

Perinteisiä lapikkaita valmistetaan Töysän kenkätehtaalla. Kuva: Antti Kettumäki/Yle