1. yle.fi
  2. Uutiset

Hannus kiistää jääviysepäilyt: "Kielsin alaisiani keskustelemasta asiasta kanssani"

Ylen MOT-ohjelma käsitteli maanantaina päättäjien kaksoisrooleja. Ohjelman mukaan kilpajuoksu korotettujen tuulitukien kiintiöön on tuomassa runsaasti myllyjä myös päättäjien omille maille.

tuulienergia
Tuulivoimala.
Petri Lassheikki / Yle

Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus kiistää toimineensa kaksoisroolissa sopiessaan omistuksessaan olevan maa-alueen vuokraamisesta kahdelle tuulivoimalalle. Asia nousi esille Ylen MOT-ohjelmassa maanantaina.

Hannus omistaa maata Porin ja Eurajokeen liittyneen Luvian rajalla.

"Porissa ja Luvialla erillinen prosessi"

Pori ja Eurajokeen liittynyt Luvia ovat valmistelleet tuulivoimahanketta yhdessä. Kaupunkisuunnittelu on Hannuksen alaisuudessa. Hän kertoo jäävänneensä itsensä asian käsittelystä alusta alkaen.

– Olen heti ilmoittanut kaikille alaisilleni, että kanssani ei saa keskustella asiasta, vaan kaikki ohjeet otetaan joko kaupunginjohtajalta tai kaupunginhallitukselta. Tuuliwatti ja Pori Energia valmistelivat asiaa kuntien kanssa ja prosessit olivat täysin erilliset.

Pori Energia on mukana hankkeessa. Hannus kiistää, että olisi osallistunut asian käsittelyyn siellä.

– Sitä paitsi sopimukset on tehty vasta vuosi sen jälkeen, kun valtuustot ovat hyväksyneet kaavat.

Hannuksen roolista tuulivoima-asiassa valitettiin marraskuussa hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus päätti kaksi viikkoa sitten, ettei se ota asiaa käsittelyyn.

Ei vielä vuokratuloja

MOT-ohjelmassa kerrottiin, että Kari Hannus on tehnyt kahden myllyn rakentamisesta mailleen sopimuksen 9 000 euron vuosivuokrasta.

– Tähän mennessä olen saanut pienen varausmaksun, en muuta. Tuulimyllyjä ei ole vielä rakennettu.

Hannus ei usko, että esiin nostetulla jääviysepäilyllä olisi vaikutusta Porissa vireillä oleviin muihin tuulivoimalakaavailuihin.

– Tässä on kyse aivan eri asiasta, mutta politikka on sellaista, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Erityisesti Porissa tuulivoimasta on puhuttu poikkeuksellisen voimakkaasti.

MOT käsitteli eilen kuntapäättäjien kaksoisrooleja kansalaisvinkkien perusteella. Satakunnasta ohjelmassa nostettiin esille myös Eurajoen kirjastotontin hankinta ja Rauman kauppakeskuskaavan jääviysongelmat.

Tv-esiintyminen yllätti

Porin kaupunginjohtajan Aino-Maija Luukkosen mukaan Hannuksen esiintyminen MOT-ohjelmassa tuli hänelle yllätyksenä. Hannuksen jääviyteen hän ei ota suoraa kantaa.

– On selvää, että jokainen on itse tietoinen omista sidonnaisuuksistaan ja esteellisyyksistään. Asian esittelijä tai päätöksentekijä kantaa itse vastuun mahdollisesta esteellisyydestään.

Lue seuraavaksi