Asiantuntija: Neuvonantajan ero on isku Trumpin hallinnolle

Turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnin pikaero kielii Trumpin hallinnon kokemattomuudesta ja sisäisistä kiistoista.

Donald Trump
Michael Flynn
Michael FlynnAndrew Harrer / EPA

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Michel Flynn ehti toimia tehtävässään vain 24 päivää ennen kuin joutui eroamaan annettuaan puutteellista tietoa keskusteluistaan Venäjän suurlähettilään kanssa.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan ero on takaisku presidentti Donald Trumpin tuoreelle hallinnolle. Jupakka korostaa Trumpin hallinnon kokemattomuutta.

– Se vahvistaa kuvaa siitä, että hallinto on huonosti järjestäytynyt ja ensimmäiset viikot ovat olleet kaoottiset, Aaltola sanoo.

Trumpin nousu presidentiksi oli lopulta yllätys jopa hänelle itselleen. Aaltolan mukaan hallinnon rakentamisessa tärkeä esityö jäi siksi kesken ennen virkaanastujaisia.

– Ei ehditty luoda tarvittavia verkostoja, joten hallintoon valittiin Trumpille lojaaleja ihmisiä, joilla ei ole pitkää kokemusta. Hallinto on siksi aika kokematon, Aaltola kuvailee.

Flynnin eron syynä jupakka puheluista Venäjän suurlähettilään kanssa

Flynnin eron syynä olivat hänen puhelunsa Venäjän suurlähettilään kanssa. Flynnin on uutisoitu keskustelleen lähettilään kanssa Venäjään kohdistuneista pakotteista jo joulukuussa kauan ennen Trumpin virkaanastujaisia.

Ongelmallista keskusteluissa oli se, etteivät yksityiset kansalaiset saisi Yhdysvaltain lain mukaan osallistua tällä tavoin ulkopolitiikkaan. Keskusteluiden aikaan Flynn ei ollut vielä virassaan.

Iso kysymys on, johtiko Flynn varapresidentti Mike Penceä ja muita Valkoisen talon edustajia tahallaan harhaan lähettilään kanssa käydyistä keskusteluista.

Flynn nimittäin kiisti ensin keskustelleensa lähettilään kanssa pakotteista. Pence oli Flynnin kanssa käymänsä keskustelun perusteella puolustanut turvallisuusneuvonantajaa julkisesti ja kiistänyt Flynnin keskustelleen pakotteista lähettilään kanssa.

– Hän menetti varapresidentin luottamuksen, toteaa Aaltola.

Erokirjeessään Flynn myönsi, että oli antanut varapresidentille puutteellista tietoa tilanteen kehittyessä nopeasti.

Aaltolan mukaan eron taustalla näkyy turvallisuuselinten paine, mutta myös Trumpin hallinnon sisäiset valtakamppailut.

– Varapresidentti osoitti voimansa. Pence näytti, ettei hänen ylitseen voitu kävellä, Aaltola tulkitsee.

Flynnin eron käsittely jatkuu varmasti – kuka tiesi ja mitä?

Asian käsittely tuskin jää tähän. Nyt selvitellään, kuka tiesi Flynnin ristiriitaisista kertomuksista ja onko hän saanut joltakulta valtuutuksen käydä keskusteluja pakotteista Venäjän lähettilään kanssa.

Yksi kysymys on myös, miksi hän sai jatkaa tehtävässään tähän asti. Maanantaina paljastui, että oikeusministeriö oli varoittanut jo tammikuussa, että Flynn on altis Venäjän kiristykselle.

Näihin kysymyksiin demokraatit penäävät varmasti vastauksia nyt kuumeisesti.

Trumpin hallinnon suhteet Venäjään ovat herättäneet demokraattien – ja joidenkin republikaanien epäluulot – jo ennen Flynnin eroa. Tämä keskustelu tulee varmasti kiihtymään entisestään.

Trump pitää puhetta
US POOL

Trump kärsii jo nyt alhaisesta kansansuosiosta

Trumpin suosio on poikkeuksellisen alhainen (siirryt toiseen palveluun)verrattuna muiden presidenttien alkuvaiheeseen, vaikka hänen omat ydinkannattajansa ovat pysyneet Trumpille uskollisina.

– Kannatusluvut ovat kaakossa, vaikka yleensä tähän aikaan presidentit nauttivat vielä kuherruskuukaudesta, Aaltola sanoo.

Muun muassa oikeustaisteluun ajautunut maahantulokielto muslimimaiden kansalaisille, nokittelu Meksikon kanssa ovat ja lähes avoin sota tiedotusvälineiden kanssa eivät hetkauta Trumpin omia kannattajia.

Monet heistä ovat äänestäneet Trumpia juuri tiukemman maahanmuuttopolitiikan vuoksi ja ihailevat Trumpia, sillä hän pelaa omilla säännöillään. Eroon johtanut sotku voi kuitenkin olla eri asia, vaikka sen seuraukset eivät tietenkään ole vielä selvät.

– Jos Trump joutuu vaihtamaan neuvonantajaa, se kertoo siitä, ettei hän olekaan niin suuri johtaja, Aaltola sanoo.