Kosketus avasi vaietut sotamuistot näytelmäksi – Naisten kokemukset kasvoivat ilmiöksi

Fysioterapeutin hierontapöydällä kerrotuista sotatarinoista syntyneen näytelmän piti saada vain muutama esityskerta. Nyt näytelmää on esitetty yli viisi vuotta.

näytelmät
Rakkaudentunnustus Isänmaalle näytelmän harjoitukset
Ylä-Kainuun naisyrittäjien näytelmää on esitetty yli 30 kertaa. Katsomot ovat täyttyneet kerta toisensa jälkeen.Antti Väyrynen

SuomussalmiLämpimät kädet iholla sulattivat vuosikymmenten puhumattomuuden ja vapauttivat vaietut asiat. Fysioterapeutti Minna Vikholm kuunteli 25 vuotta työn ohessa sodan läpikäyneiden ihmisten tarinoita. Niistä syntyi sota-ajan naisten elämästä ja tunteista kertova Rakkaudentunnustus Isänmaalle -näytelmä.

– Hoitotilanteessa monen ihmisen lukot aukeavat. Näiden kymmenien vuosien aikana olen kuullut kipeitäkin tarinoita. Välillä olen toivonut, että seinillä olisi ollut mikrofonit tallentamassa kertomuksia. Nyt tarinat ovat vain muistoissa, Vikholm harmittelee.

Jossakin vaiheessa Vikholm alkoi kirjoittaa tarinoita ylös ja niistä syntyi lopulta Ylä-Kainuun Yrittäjänaiset ry:n esittämä näytelmä. Sen ensimmäisestä esityksestä on kulunut aikaa runsaat viisi vuotta, mutta näytelmän perusrunko pysynyt samana.

Ihan tavallinen ihminen voi tehdä vaikka mitä, jos haluaa.

Minna Vikholm

Esitykseen on kuitenkin otettu mukaan pari uutta tarinaa ja runoa (siirryt toiseen palveluun) (Näytelmän verkkosivu). Maijan tarina on yksi, jolla näytelmää on täydennetty. Tarina kertoo jatkosodan aikana Hyrynsalmella tehdystä partisaani-iskusta, jossa saunassa olleen Maijan ympäriltä ammuttiin konepistoolilla kaikki muut paitsi hänet ja hänen 12-vuotias Väinö-serkkunsa.

– Se oli niin hirveä tarina, että ajattelin aluksi, ettei sitä voi laittaa esitykseen. Kun lähdimme Kainuu Helsingissä -tapahtumaan, niin se kuitenkin liitettiin näytelmään. Se oli aikamoinen tapahtuma suomussalmelaisessa sotahistoriassa, Vikholm sanoo.

Minna Vikholm hieromassa
Hoitotilanteessa monet vuosikymmeniä kiinni olleet lukot avautuvat.Niko Mannonen / Yle

Käsikirjoittajan mielessä on erityisesti Maijan tarinan lisäksi yksi uusi kertomus 14-vuotiaasta Vilma-tytöstä, jonka venäläiset ottivat vangiksi heinäpellolta Juntusrannassa.

– Kohta 30 vuotta olen näiden veteraanien kanssa töitä tehnyt ja monenlaisia tarinoita ja hiljaisuutta kuullut. En voi käsittää miten he pitivät itsensä selväjärkisinä ja elämälle ymmärtäväisenä, Vikholm ihmettelee.

"Ensin huuli pyöreänä näytelmän suhteen"

Ajatus vakavamman näytelmän koostamisesta ei heti avautunut Minna Vikholmin yrittäjäkollegoille. Nyt tilanne on toinen ja kaikki esiintyjät ovat kasvaneet tarinaa esittäessä.

– He olivat ensin huuli pyöreänä näytelmän suhteen, mutta nyt on käsittämätöntä, miten kaikki olemme tarinan sisällä. Tästä on tullut meidän lempilapsemme. Näyttelijäporukka on pysynyt samana, vain muutama on lähtenyt – hekin vain vanhenemisen takia, Vikholm kertoo.

Se oli meille esiintyjille vaikuttava juttu, kun oppilaat istuivat hiirenhiljaa ja kuuntelivat, eivätkä edes räplänneet kännykkää.

Minna Vikholm

Näytelmä tuo esille ison palan suomussalmelaista ja myös suomalaista sotahistoriaa, joka Suomussalmella vaikuttaa edelleen. Samalla se on kiitos sodanajan naisille, arjen sankareille.

– Tämä on tuonut myös yleistä ilmapiirin nousuja, joten kyllä tälle joku tilaus on ollut. Ihan tavallinen ihminen voi tehdä vaikka mitä, jos haluaa, Vikholm uskoo.

Eniten näytelmän käsikirjoittajaa on jännittänyt ensimmäinen esitys maakunnallisessa veteraanijuhlassa, kun yleisönä oli sodan kokeneita veteraaneja.

Rakkaudentunnustus Isänmaalle -näytelmän voima on tunteissa.
Rakkaudentunnustus Isänmaalle on myös kiitos sodan kokeneille naisille.Kalle Heikkinen / Yle

– Minua jännitti ihan valtavasti. Sitten ne ihmiset tulivat ja sanoivat "no niin justiinsa, näinhän tämä meni". He olivat kiitollisia, että teemme tätä työtä. Heiltä se tärkein palaute on tullut, kertoo Vikholm.

Rakkaudentunnustus Isänmaalle on ollut yrittäjänaisille henkireikä: esiintymismatkoilla he pystyvät siirtymään aivan erilaiseen rooliin kuin arkisin. Samalla näytelmä on ollut melkoinen esiintymiskoulu, varmuutta on tullut lisää vuosien aikana.

Jopa oppilaat vaikuttuivat

Rakkaudentunnustus Isänmaalle -näytelmä on jälleen ajankohtainen, kun Suomi täyttää 100 vuotta. Ajankohtainen näytelmä oli myös runsaat viisi vuotta sitten, kun ensi-ilta esitys oli talvisodan syttymisen muistopäivänä maakunnallisessa veteraanijuhlassa vuonna 2011.

Myöhemmin niillä tiedoilla on iso merkitys, vaikka nuorena ei vielä tunnu siltä.

Minna Vikholm

Suomussalmen, Hyrynsalmen ja Puolangan alueilla toimivan Ylä-Kainuun Yrittäjänaiset ry:n tekemän esityksen suosio ja kysyntä jatkuu edelleen, sillä alun perin esityksiä piti olla kolme, nyt näytelmää on esitetty 32 kertaa – ja lisää on luvassa kuluvan vuoden aikana.

Näytelmää on esitetty Suomussalmen lisäksi muun muassa Helsingin Savoy-teatterissa, Kajaanissa, Oulussa, Kuusamossa sekä Kalajoella.

Tammikuun lopulla näytelmää esitettiin viisi kertaa, joista kaksi oli koululaisesitystä. Viimeisimmät esitykset tekivät vaikutuksen myös yläkoululaisiin.

– Olimme ällistyneinä. Se oli meille esiintyjille vaikuttava juttu, kun oppilaat istuivat hiirenhiljaa ja kuuntelivat, eivätkä edes räplänneet kännykkää, kertoo Vikholm.

Ritva Huttunen ja Minna Wikholm esiintyvät näytelmässä Rakkaudentunnustus Isänmaalle
Suomussalmelaiset Ritva Huttunen ja Minna Wikholm esiintyvät naisten sotakokemuksista kertovassa näytelmässä Rakkaudentunnustus Isänmaalle.Jarmo Nuotio / Yle

Hieman erilaisesta historiantunnista tuli oppilailta positiivisia kommentteja. Vikholm kannusti heitä puhumaan isovanhempien kanssa menneestä ajasta ja perheeseen sekä sukuun liittyvistä asioista.

– Heitin heille tällaisen haasteen, sillä myöhemmin niillä tiedoilla on iso merkitys, vaikka nuorena ei vielä tunnu siltä, Vikholm sanoo.

Ylä-Kainuun Yrittäjänaiset saavat keikkapyyntöjä tasaiseen tahtiin ja opettajien pyynnöstä koululaisesityksiä tullaan myös jatkamaan tulevaisuudessakin tarpeen mukaan.