Hyppää sisältöön

Selvitys: Poliisille, Kelalle ja verottajalle pääsy pankkitilien tietoihin digitaalisesti – nyt käytetään faksia

Ministeriön mukaan uusi sähköinen järjestelmä voisi auttaa kitkemään tukihuijauksia ja helpottaisi asiointia.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Valtiovarainministeriö selvittää, voisivatko viranomaiset saada tulevaisuudessa digitaalisen tietojärjestelmän avulla tietoa pankki- ja maksutileistä.

Ministeriön mukaan uusi järjestelmä helpottaisi asiointia viranomaisten kanssa ja tehostaisi viranomaisten toimintaa sekä talousrikollisuuden torjuntaa. Viranomaisten valtuudet saada tietoa tileistä eivät laajenisi uudistuksen myötä.

Lainsäädäntöneuvos Armi Taipale valtiovarainministeriöstä arvioi Ylelle, että uudistus olisi toteutuessaan merkittävä digitalisaatiohanke. Käytännössä asia koskisi kaikkia pankki- ja maksutilejä, myös yritysten tilejä.

Taipaleen mukaan monella viranomaisella ei ole tällä hetkellä mahdollisuuksia tehdä sähköisiä kyselyitä, vaikka heillä on lain mukaan oikeus saada tietoja pankkitileistä.

Moni viranomainen saa yhä tilitiedot faksilla

Nykyisin suurin osa viranomaisista tekee tietoturvasyistä pankkitilitiedustelut faksilla.

– He joutuvat ottamaan jokaiseen yksittäiseen pankkiiin yhteyttä ja kyselemään, onko henkilöllä mahdollisesti asiakkuutta kyseisessä pankissa. Sitten he saavat faksilla tai paperiversiona nämä tiedot, Taipale kuvailee.

Ministeriö arvioi, että tietoturvallinen tietokonejärjestelmä pankkeihin ja maksulaitoksiin tehostaisi esimerkiksi poliisin ja Verohallinnon toimintaa.

Esimerkiksi poliisi voi saada tutkinnassa faksilla tuhansia sivuja tilitietoja. Näiden tietojen käsittely paperimuodossa on erittäin raskasta.

– Sähköinen tiedonsaanti mahdollistaa paremmin tiedon hyödyntämisen ja mahdollistaa tietojen nopeamman tutkinnan.

Esimerkiksi Kelassa tukien käsittely tehostuisi, jos virasto pystyisi asiakkaan suostumuksella hakemaan järjestelmästä pankki- ja maksutilitiedot tukipäätöstä varten. Samalla voitaisiin pääosin luopua paperimuotoisten tiliotteiden skannaamisesta digitaaliseen muotoon.

Taipale arvioi, että uusi järjestelmä voisi mahdollisesti auttaa kitkemään myös sosiaalitukien huijaamista.

EU haluaa järjestelmät jäsenvaltioihin

Uudistuksen taustalla vaikuttaa muun muassa Euroopan unionissa valmisteltava lainsäädäntö rahanpesun torjunnasta.

Direktiiviehdotuksen mukaan jäsenvaltioiden pitäisi perustaa järjestelmä, jonka avulla rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaan liittyvät viranomaiset saisivat tietoa pankki- ja maksutileistä. Useassa EU:n jäsenmaassa on jo toimiva pankki- ja maksutilijärjestelmä.

Ehdotuksen mukaan viranomaisten pitäisi saada järjestelmästä tiedot esimerkiksi tilinhaltijasta, tilinumerosta sekä tilin avaamis- ja sulkemispäivästä.

Valtiovarainministeriön mukaan nämä tiedot eivät riittäisi esimerkiksi poliisin tehtävien hoitamiseen. Poliisi joutuisi edelleen käyttämään muita keinoja tilitiedusteluissa. Siksi ministeriö selvittää laajemman tietojärjestelmän perustamista.  

Ministeriön selvityksen lähtökohtana on, että viranomaisten valtuuksia saada tietoja pankki- ja maksutileistä ei muutettaisi. Uusi järjestelmä mahdollistaisi ainoastaan tietojen saannin sähköisesti. Kaikista tehdyistä kyselyistä jäisi merkintä järjestelmään.

Lainsäädäntöneuvos Armi Taipaleen selvitystä tehdään tänä vuonna. Hän arvioi, että todennäköisesti ensi vuonna hallitus jättää esityksen, jossa esitetään lainsäädäntömuutoksia, jotka mahdollistavat järjestelmän perustamisen.

Selvityksen aloittamisesta kertoi ensimmäisenä STT (siirryt toiseen palveluun).