1. yle.fi
  2. Uutiset

Matias Möttölän kolumni: Sijoittaja, pidä pää kylmänä Trumpista ja Brexitistä huolimatta

Maailmanpolitiikka heittelee pörssikursseja, mutta piensijoittajan ei kannata laittaa rahojaan niihin arpajaisiin, kirjoittaa Matias Möttölä.

sijoittaminen
Matias Möttölä
Matias MöttöläTiina Jutila / Yle

Politiikkaa ei voi väistää näinä päivinä oikein missään. Edes sanomalehtien taloussivut, talousseminaarit tai sijoitusvinkkilistat eivät tee poikkeusta. Sijoittajia kiinnostaa valtavasti, miten Britannian ero Euroopan unionista etenee, tai mitä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump äyskii Twitterissä tai muualla.

Eikä lista lopu siihen. Marine Le Penin gallup-suosio Ranskassa heiluttelee heikompien euromaiden korkoja. Kreikassa on nyt hiljaista, mutta lopullisesti sitäkään kriisiä ei ole ratkaistu.

Ammattisijoittajat saattavat perehtyä politiikan koukeroihin todella syvällisesti. Muistan erään illallisen Kreikan kriisin huippuhetkiltä. Kaliforniasta lentänyt huippusijoittaja lateli desimaalin tarkkuudella Kreikan puolueiden gallup-lukuja.

Moni rahoitusmarkkinoilla hyötyy villeistä poliittisista käänteistä. Kun markkinoilla on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, arvopaperien kauppa käy vilkkaasti. Välittäjät hyötyvät. Elämä on jännittävää. Ovelat ja onnekkaat voivat tehdä isot voitot.

Piensijoittajille ei voi kuitenkaan suositella sijoitusvetojen tekemistä poliittisilla päätöksillä. Sen todistavat viime vuoden suuret uutiset, Brexit ja Trumpin valinta.

Britannian kansanäänestyksen lähestyessä Britannian punta ja Lontoon pörssikurssit hyppivät edes takaisin. Ylös kun Britannia näytti jäävän EU:hun, alas kun se näytti lähtevän.

Kun Brexit sitten varmistui, pörssikurssit ja punta lähtivät taas jyrkkään laskuun – kahdeksi päiväksi. Mutta sitten sijoittajien mieli yhtäkkiä muuttui. Jo pari päivää myöhemmin kurssit olivat taas plussalla. Tässä siksakissa sortui moni pikatreidaaja omaan innokkuuteensa.

Ei Brexit tietysti täysin vaikutuksitta tullut. Punta on edelleen selvästi äänestystä edeltävää aikaa heikempi.

Entäpä sitten Trumpin yllätysvoitto Yhdysvalloissa? Ennen vaaleja populistiliikemies oli markkinoille mörkö. Tyypillinen veikkaus kuului, että presidentti-Trumpista alkaisi markkinoiden ja talouden syöksykierre.

Vaalipäivänä marraskuussa olin pitämässä esitelmää Keski-Euroopassa. Avasin hotellihuoneessa television. Trumpin valinta oli varmistumassa ja kurssit näyttivät lähtevän rajuun pudotukseen. Astuessani seminaarisaliin se oli lähes tyhjänä. Vieraat olivat jääneet rauhoittelemaan panikoivia asiakkaitaan.

Kauhu muuttui komediaksi ennen kuin edes alkutekstit olivat päättyneet

Mutta kun Trump astui tv-kameroiden eteen, hän piti sovittelevan puheenvuoron, jossa kertoi suunnittelevansa suuria investointeja infrastruktuuriin. Simsalabim: kurssit ponkaisivat saman tien nousuun. Kauhu muuttui komediaksi ennen kuin edes alkutekstit olivat päättyneet.

Molemmat tapahtumasarjat kertovat, miten vaikea politiikkaa ennakoida. Ja vaikka osaisi ennustaa vaalien tuloksen, se ei riitä. On vähintään yhtä haastavaa arvioida, miten poliittiset tapahtumat vaikuttavat talouteen ja sitä kautta arvopaperien kursseihin.

Populismin esiinnousu on tehnyt ennakoimisesta vaikeampaa. Emme tiedä riittävästi populistien talouspolitiikasta, emmekä osaa lukea heidän repivää retoriikkaansa.

Mutta kaikesta huolimatta Brexitin ja Trumpin valinnan ympärillä tapahtunut markkinoiden siksakkailu oli itse asiassa rohkaisevaa. Se kertoi, että vaikka sijoittajien ensireaktio voi olla raju, maailma ei mullistu yhdestä äänestyksestä. Niin Britanniassa kuin Yhdysvalloissa on edessä monta päätöstä, äänestystä ja poliittista painiottelua.

Piensijoittajien kannattaa siis pitää pää kylmänä ja seurata uutisvirtaa ennemminkin yleissivistyksen kannalta. Aivan kuten sijoittamisessa yleensäkin, turhaa kaupankäyntiä kannattaa välttää näinäkin aikoina. Neuvo voi kuulostaa tylsältä, mutta totta se on. Jännitystä ei kannata sijoittamisesta hakea, jos rahaa ajattelee. Toki voi sijoittaa huvinkin vuoksi, mutta sellaista toimintaa käsitellään muilla palstoilla.

Matias Möttölä

Kirjoittaja on rahastoanalyytikko, jolla on taustaa myös toimittajana ja tietokirjailijana.

Lue seuraavaksi