Ilmaiskurssit herättelevät katoavaa kansanperinnettä – "Tanssitaito ei ole enää jokaisen selkärangassa"

Tanssi on noussut yhdeksi Suomen juhlavuoden suosituimmista ajanvietteistä. Juhlavuoden ilmaisia tanssikursseja pidetään ainakin kymmenellä paikkakunnalla.

seuratanssit
Tanssikurssilaiset opettelevat fuskua.
Kalle Mäkelä / Yle

Vauhdikas musiikki pauhaa kaiuttimista. Kengät suihkivat pitkin lattian pintaa. Keskittyneet katseet seuraavat tanssinopettaja Anne-Riina Hurskaisen liikkeitä. Hän johdattaa alkeiskurssilaisia fuskun saloihin.

Turussa ensiaskeleitaan parketilla ovat ottaneet alkuvuoden aikana jo sadat kurssilaiset.

Tanssikurssilaiset opettelevat fuskua.
Tanssinopettaja Anne-Riina Hurskainen neuvoo kurssilaisille fuskun alkeita.Kalle Mäkelä / Yle

Kärsämäen Tanssipuodissa kärrätään hyllyt sivuun joka tiistai ja sunnuntai. Ilmaisen alkeiskurssin järjestäjä Niina Huhtala kertoo, että suuri suosio on päässyt yllättämään.

– Ensimmäisen reilun viikon aikana ilmaistunneilla kävi yli 400 ihmistä. Olen todella iloinen porukan määrästä. Nuorin on ollut varmaan 10-vuotias, ja vanhimmat lähempänä 80 vuotta, Huhtala kiittelee.

Huhtala kertoo, että muilla paikkakunnilla järjestetään ilmaisia tanssitunteja Suomi 100 -hankkeen puitteissa enimmäkseen alle 25-vuotiaille. Nuorisotunteja vedetään ainakin Porissa, Hämeenlinnassa, Raumalla, Helsingissä, Lahdessa, Kangasalalla, Forssassa ja Loimaalla.

Liikuntaa, rytmiä ja ilon kyyneleitä

Turkulaisen Maaria Abudun jalat alkavat jo löytää fuskun rytmin. Abudu kiinnostui tanssikurssista erityisesti siksi, että osallistuminen oli ilmaista.

– Olen yksinhuoltaja, joten ei ole oikein rahaa laittaa harrastuksiin. Tämä on ollut yllättävän positiivinen kokemus.

Tanssikurssilaiset opettelevat fuskua.
Ilmaiskurssi oli Maaria Abudun (vasemmalla) mielestä positiivinen kokemus.Kalle Mäkelä / Yle

Abudun kaverina alkeiskurssilla on Onerva Jaakkola-Virtanen. Hän on tanssinut koko ikänsä.

– Tulin tsemppaamaan kaveria. Tanssissa on hienoa liikunta, rytmit ja ehdottomasti kesän lavatanssit.

Tanssikurssilaiset opettelevat fuskua.
Turun Kärsämäessä päästiin fuskun makuun.Kalle Mäkelä / Yle

Parketilla pyörähtelee vino pino kurssilaisia. Jotkut vielä hakevat askeleitaan, kun toiset parivaljakot tanssahtelevat sulavasti musiikin tahdissa.

Anu ja Marko Vuorinen ovat aloittaneet jo neljännen tanssikurssinsa. Perfektionismiin taipuva pariskunta tanssii mieluiten Myrskyluodon Maijan tahtiin.

– Silloin tulee tippa silmään, Anu Vuorinen myöntää.

Tyyli vapaa, fiilis tärkeintä

Kärsämäen vauhdikas fuskuilta lähenee päätöstään. Niina Huhtala toivoo, että ilmaiskurssit innostavat ihmisiä tanssimaan myös jatkossa. Hänen mielestään koulutus tulee tarpeeseen, sillä nuorempi sukupolvi ei ole kasvanut paritanssikulttuuriin.

– Tanssitaito ei ole enää jokaisella selkärangassa. Ajattelimme, että 100-vuotisen Suomen kunniaksi olisi mahdollisuus tuoda tätä lavatanssikulttuuria kaikkien saataville. Tanssiminen on mielestäni tärkeä osa kansanperinnettämme.

Tanssikurssilaiset opettelevat fuskua.
Tanssilattialla pärjää, kunhan mukana on rytmiä, ryhtiä ja hyvää fiilistä.Kalle Mäkelä / Yle

Tanssikurssin järjestäjä painottaa, että tanssissa tärkeintä on hyvä fiilis. Kenenkään ei ole pakko olla parkettien terävin partaveitsi, jotta tanssista voi nauttia. Hän muistuttaa, että yksinkertaisimmillaan tanssi on askeleita musiikin tahtiin.

– Seuratanssi on jokaisen oma juttu. Tanssiessa riittää, että ottaa askeleita rytmin tahtiin niin kuin sen itse kuulee. Kunhan otat muut huomioon, niin aivan sama, vaikka tekisit kärrynpyöriä, Huhtala sanoo.