Kalifornian patoalueella uhkana valtava tulva – suomalaisasiantuntijan mukaan torjuntakeinot ovat vähissä

Vedentason Orovillen patoaltaassa pelätään nousevan yhä, sillä Pohjois-Kaliforniaan ennustetaan lisää myrskyjä loppuviikoksi.

sortumisonnettomuudet
Oroville padon ylijuoksutuskanava.

Yhdysvalloissa Kalifornian pohjoisosassa sijaitsevaa Orovillen patoa yritetään korjata epätoivoisesti ennen uuden myrskyn iskemistä. Pato on yhä murtumavaarassa.

Sääennusteiden mukaan alueelle on odotettavissa lähipäivinä lisää runsaita sateita.

Suomalainen patoasiantuntija, Porin tulvasuojeluhankkeen projektipäällikkö Pekka Vuola sanoo, että tilanne Orovillen patoalueella on erittäin hankala.

– Viranomaisilla ei ole oikeastaan mitään hyvää vaihtoehtoa tarjolla paitsi oikein pitkä kuiva kausi, mutta sitä voi vain toivoa, Vuola sanoi Yle radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina.

Tulvatorjunnassa vain huonoja vaihtoehtoja

Vuolan mukaan Kalifornian viranomaisilla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa. He voivat jatkaa veden juoksutusta nykyisistä ylijuoksutuslaitteista eli Orovillen säännöstelypadon ja vesiliukumäen kautta silläkin uhalla, että sortuma sitten laajenee.

Toinen vaihtoehto on, että veden annetaan nousta niin, että se menee betonisen ylisyöksypadon yli.

– Tämä taas saattaa alkaa syödä padon juuresta maata ja kalliota sekä johtaa siinä kohdassa tapahtuvaan sortumaan. Sieltä liikkeelle lähtevä vesimassa olisi melkoinen, Vuola kertoo.

Jättitulva olisi uhka laajalle alueelle

Vuolan mukaan liikkeelle lähtevä vesimassa olisi kuin kuutio, jonka sivumitta olisi yli puoli kilometriä.

– Laskin, että kymmenen kilometriä kanttiinsa ja kaksi metriä korkea tulva voisi siinä lähteä liikkeelle, Vuola sanoo.

Vaara-alueelta on määrätty lähes 200 000 ihmistä evakkoon. Pahimmillaan padosta liikkeelle lähtevä tulva uhkaisi lähellä olevien kaupunkien lisäksi myös muita Feather-joen laskualueen kaupunkeja kuten Sacramentoa.

The Los Angeles Times -sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan patoaltaan vesi on yhä erittäin korkealla. Kalifornian viranomaisten mukaan paras vaihtoehto vedenpinnan alentamiseksi on juoksutusten jatkaminen ylijuoksutuslaitteiden kautta, vaikka niissä on sortumia.

Orovillen patoalueen sortumia on yritetty tukkia myös kivillä, mutta viranomaiset valmistautuvat pahimpaan. Viranomaisten mukaan säännöstelypadon ja vesiliukumäen sortumista huolimatta itse Orovillen pato ei ole sortumisvaarassa.

Kalifornian kuvernööri Jerry Brown on kuitenkin pyytänyt presidentti Donald Trumpin hallintoa julistamaan alueelle liittovaltion hätätilan. Brownin mukaan osavaltion viranomaiset eivät yksin selviä tilanteesta.

Ainoa toive on sateiden loppuminen

Suomalaisasiantuntija Pekka Vuolan mukaan Orovillessä tarvittaisiin korjaustoimenpiteitä. Erityisesti padon sortunut vesiliukumäki pitäisi korjata, mutta siihen voisi mennä aikaa jopa kuukausia.

– Ei voi oikein muuta tehdä kuin toivoa niin kuivaa kautta, että vesipintaa pystyttäisiin laskemaan ja kaikki juoksutus pystyttäisiin tekemään vesivoimalaitoksen kautta. Näin tätä ohijuoksutusta ei tarvitsisi tehdä ollenkaan, Vuola sanoo.

Vuolan mukaan Orovillen patoalueen tilanne on todella hankala, jos näin ei pystytä tekemään.

Vuola muistuttaa, että Yhdysvalloissa on sortunut paljon ennen toista maailmansotaa rakennettuja patoja. Sortumista tunnetuin on Teton padon murtuminen 1970-luvulla, joka johtui eroosiosta eli siitä, että vesi löysi tiensä padon ja maaperän läpi.

– Nyt vaarana on, että Orovillessä on samantyyppinen tilanne eli, että vesi syö padon alla olevaa maata ja kalliota. Jos näin käy, tilanne on vielä huonompi. Nyt toivottavasti kyse on vain pintaeroosiosta.