Nälkä ja sairaalahoidon puute uhkaa – YK varoittaa katastrofista neljässä syyrialaiskaupungissa

YK:n mukaan 60 000 viatonta ihmistä on loukussa neljässä piiritetyssä kaupungissa.

Syyria
Imisiä tulen ympärillä.
Fuaan ja Kafrayan kaupungeista evakuoitu pakolaiset lämmittelivät kamiinan ympärillä Jibrinissä, Aleppon laitamilla 22. joulukuuta.George Ourfalian / AFP

YK varoittaa, että neljää syyrialaiskaupunkia uhkaa humanitaarinen katastrofi, jos niihin ei saada toimitettua apua. Varoitus koskee neljää piiritettyä kaupunkia, joiden olot ovat kurjat.

– 60 000 viatonta ihmistä on loukussa päivittäisessä väkivallan ja nääntymisen kierteessä. Siellä vallitsee aliravitsemus ja kunnollisen terveydenhuollon puute, YK:n humanitaarista työtä Syyriassa koordinoivan Ali al- Zaatarin lausunnossa kuvaillaan.

Kaupungeista Zabadani ja Madaya ovat Syyrian armeijan ja sen liittolaisten piirittämiä. Ne sijaitsevat Damaskoksen maakunnassa. Fuan ja Kafrayan kaupungit ovat puolestaan kapinallisjoukkojen saartamia.

Avun viemistä vaikeuttaa, että kaupunkien kohtalot on sidottu toisiinsa. Jos Syyrian armeija ei päästä apua kahteen piiritettyyn kaupunkiin, eivät myöskään kapinalliset päästä apua piirittämiinsä kaupunkeihin.

Al-Zaatari muistuttaa, ettei avun ehdollistaminen tällaisille vaivalloisille neuvotteluille ole hyväksyttävää. YK vaatii, että avun pääsy sitä tarvitseville on varmistettava välittömästi.

– Ihmiset tarvitsevat apua, eivätkä voi odottaa enää. Meidän on toimittava nyt, al-Zaatari sanoi.

Alkuvuosi oli tavallistakin surkeampi

YK on saanut toimitettua apua neljään piiritettyyn kaupunkiin viimeksi marraskuussa. Avun perille pääsy on valtavan mittaluokan ongelma Syyriassa muutenkin.

YK sai tammikuussa vietyä apua vain 40 000:lle vaikeasti saavutettavilla tai piiritetyillä alueilla asuville syyrialaisille, vaikka apua olisi pitänyt viedä 900 000 apua tarvitsevalle.

Tammikuu olikin pahin kuukausi avun saavuttamisen suhteen lähes vuoteen.

Yli 4,7 miljoonaa syyrialaista elää alueilla, joille avun pääsy on vaikeaa. Heistä 600 000 elää täyden piirityksen alla. Useimmiten piirittäjä on Syyrian armeija, mutta myös kapinallisryhmät ja Isis-järjestö syyllistyvät piirityksiin.

Lähteet: AFP