Norovirus iskee hiihtoloman alkaessa – uskallanko lähteä matkaan?

Uskaltaako norovirustartuntaa epäilevä lähteä pitkään suunnitelulle lomamatkalle? Tai saako rahansa takaisin, jos matkan joutuu perumaan? Kysyimme asiaa THL:ltä ja Kuluttajaliitolta.

norovirus
Matkustaja lentokoneessa.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Erikoistutkija Satu Murtopuro terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ei kiellä matkustamasta, jos epäilee saaneensa norovirustartunnan. Jos vointi on huono, kannattaa käydä kysymässä lääkärin mielipidettä.

Edessä on lentomatka Lappiin tai etelään ja olo alkaa olla kovin huonovointinen. Mistä voi tietää, onko sairastunut norovirukseen tai muuhun vastaavaan vatsatautiin?

Noroviruksen oireet alkavat äkillisesti. Niitä ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu. Valtaosalla sairastuneista on ripulia, osalla on myös lämpöilyä, joka voi erottaa taudin bakteeritoksiinien aiheuttamista ruokamyrkytyksistä. Muitakin vatsataudin aiheuttajia voi olla.

Uskaltaako matkaan lähteä, jos edessä on tunnin tai useamman pituinen lento ja on kohtuullisen selkeitä vatsataudin oireita.

– Kannattaa kuunnella omaa vointiaan, eikä sairaana matkustamista suositella. Lopullisen päätöksen jokainen tekee kuitenkin itse. Kannattaa miettiä voisiko matkaa siirtää, montako päivää lomaa on jäljellä, tarvitseeko lääkärin todistusta matkan siirtoon. Pitkälle matkalle lähtöä kannattaa myös miettiä, sillä norovirus menee nopeasti ohitse, mutta voi kestää muutama päivä, ennen kuin olo on taas normaali.

– Jos matkustaa perheen kanssa niin yleensä kaikki sen sairastavat

– Jos matkalla kuitenkin sairastuu niin hyvä wc-käsihygienia on tarpeen, jotta ei tartuta tautia muihin. Käsien pesu saippualla ja vedellä ja kuivaus paperipyyhkeeseen aina ennen syömistä, sekä wc-käyntien jälkeen.

Jos tauti on päällä niin eikö ole aika todennäköistä, että tartuttaa muut esimerkiksi lentokoneessa?

– Jos sairastaa lentomatkalla on iso riski, että virusta joutuu käsien mukana ovenkahvoihin, pinnoille ja wc-tiloihin. Toisaalta vatsatautien ja hengitystieinfektioiden riski on aina matkustaessa, joten matkalla pitää myös muistaa hyvä käsihygienia. Hissin painikkeet, ovenkahvat ja wc-pöntöt...

Käsihygienia on a ja o. Käsien pesu ja kuivaaminen. Ovia voi avata vaikka paidan hihaa käyttämällä. Se on muutenkin hyvä vinkki matkustettaessa.

Voiko lääkäriltä saada teholääkkeen, jolla oireet pysyvät kurissa pitkän lennon ajan?

– Norovirusinfektioon ei ole tehoavaa lääkettä. Yleensä sairaus on lievä ja paranee nopeasti. Jos edessä on pitkä lento, pyytäisin mieluummin lääkäriltä todistusta, jolla matkaa voi ehkä siirtää.

Onko oireisiin lääkkeitä?

– Nesteen juominen pienissä erissä ja lepääminen ovat parasta hoitoa.

– Onneksi suurimalla osalla noroinfektio menee varsin nopeasti ohitse: se kestää 12 tunnista parin vuorokauteen. Sen jälkeen on usein voipunut olo päivän tai parin ajan.

Mistä tietää, että nyt ei pidä lähteä lentomatkalle?

– Jos oma yleisvointi huono ja kuumeinen, kannattaa hakeutua lääkäriin ennen matkalle lähtöä ja miettiä matkan siirtämistä. Kannattaa siis aina käydä kysymässä oman lääkärin mielipidettä.

Onko riskiryhmiä?

– Riskiryhmiä on aina tällaisissa infektiotaudeissa: vanhukset, pikkulapset, raskaana olevat ja monisairaat voivat saada taudin rajumpana tai kärsiä muita enemmän. Terveellä nuorellakin ihmisellä norovirusinfektio voi tuntua rajulta.

Lähteekö norovirus nyt leviämään kunnolla, kun ihmiset kokoontuvat lomakeskuksiin?

– Sitä on vaikea ennustaa. Varmasti jotkut sairastuvat hiihtolomalla, sillä talvi on norovirusten aikaa. Tähän mennessä ei kuitekaan ole merkkejä tavallista ihmeellisemmästä epidemiasta.

Mediako tässä touhottaa?

– Me emme tarkkaan tiedä Suomen epidemiatilanetta. Tartuntatautirekisterissä on vain varmistetut norotapaukset, joka on jäävuoren huippu. Tietoon on tullut kouluissa ja tarhoissa paljon sairastumisia. Tarkkaa tietoa epidemian alueellisesta leviämisestä ei THL:llä ole.Tällä hetkellä ei ole mitään ihmeellistä verrattuna viimevuoteen. Seuraamme tilannetta.

Matkustajia lentokoneessa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kuluttajaliitto: Tutustu vakuutuksen ehtoihin

Matkan peruminen sairastumisen vuoksi voi käydä kalliiksi, ellei siihen osaa varautua etukäteen. Johtava lakimies Tuula Sario Kuluttajaliitosta kertoo, että tapauksia on monenlaisia.

Saako rahansa takaisin, jos sairastuu esimerkiksi norovirukseen?

– Jos on ostanut itse lentoliput netin kautta niin norovirus ei auta lainkaan. Mitään korvausta ei saa, eikä mikään lääkärintodistus auta. Laki ei velvoita lentoyhtiöitä korvaamaan matkoja, vain yhtiö itse voi päättää mahdollisista korvauksista.

Minkälaisen vakuutuksen omatoimimatkailija tarvitsee?

– Omatoimimatkalle lähtijän pitää ottaa matkavakuutus, jossa on peruutusturva. Kannattaa lukea tarkkaa vakuutusehdot. Vakuutuksen tulisi antaa turva sairastumisen varalta. Lisäksi on katsottava, että korvaus on riittävän suuri suhteessa matkan kustannuksiin.

– Matkavakuutus kannattaa ottaa hyvissä ajoin. Kannattaa myös pohtia millaista matkaa varten vakuutuksen on ottamassa. Esimerkiksi lähimatkaa varten ei ehkä tarvi yhtä kattavaa korvausta.

Päteekö sama valmismatkoihin?

– Valmismatkat ovat asia erikseen. Niitä koskeva lainsäädäntö antaa matkailijalle erinomaisen mahdollisuuden perua matka lääkärintodistuksella vielä viime metreillä. Matkan voi myös luovuttaa jollekin toiselle, jos niin haluaa. Sen voi tehdä vielä muutamia päiviä ennen matkaa.

Matkan luovuttamisesta joutuu maksamaan hieman toimistokuluja, mutta ne ovat Sarion mukaan pieni kipuraha siihen verrattuna, että kaikki rahat menevät kankkulan kaivoon.

– Monet eivät ymmärrä valmismatkan ja omatoimimatkan eroa, vaan kuvittelevat, että peruutusoikeus on pyhä ja koskematon, ainakin lääkärintodistuksella.

Miten matka kannattaa maksaa?

– Matka kannattaa ostaa luottokortilla. Syy on se, että luottoyhtiö korvaa, jos lentoyhtiö menee konkurssiin tai matka peruuntuu lentoyhtiöstä riippuvasta syystä.

– Monissa luottokorteissa on omia matkavakuutuksia, mutta niissä voi olla poikkeavia vakuutusehtoja. Esimerkiksi korvausrajat voivat olla kotimaisia vakuutusyhtiöitä merkittävästi pienempiä.

Runsaasti vakuutustietoa löytyy esimerkiksi rahoitus- ja vakuutusneuvonta Finen (siirryt toiseen palveluun) sivuilta.