Kuolinpesän arvo tai arvottomuus voi yllättää – Designesineet kannattaa viedä huutokauppaan

Netin ansiosta suomalaiset ovat nykyään aiempaa paremmin selvillä tavaroiden arvosta.

Paavo Tynellin (1890-1973) suunnittelemat valaisimet ovat viime vuosina yltäneet huutokaupoissa ennätyshintoihin. Näistä messinkisistä seinävalaisimista maksettiin Bukowskin huutokaupassa yli 11 000 euroa. Summa oli kolminkertainen lähtöhintaan verrattuna. Kuva: Bukowskis

Turkulainen perikunta laittoi ison kerrostaloasunnon myyntiin. Huoneisto meni nopeasti kaupaksi ja ostaja halusi muuttaa sisään kuukauden päästä. Asunto olisi tyhjennettävä ennen tätä.

Aikaa oli vähän ja tehtävä tuntui henkisestikin raskaalta, olihan kyseessä 65 vuotta naimisissa olleiden vanhempien koti. Perilliset merkitsivät ensin haluamansa esineet, lähinnä taidelasia, astioita, tauluja, valaisimia ja mattoja. Arvohuutokauppaan Helsinkiin vietiin myytäväksi esimerkiksi Tapio Wirkkalan hopeiset aterimet. Loppu irtaimistosta myytiin kuolinpesiä tyhjentävälle yritykselle.

Nämä osto- ja myyntiyritykset tekevät paikan päällä ilmaisen arvion irtaimistosta. Mieluiten ne tietysti ostavat arvokkaan irtaimiston, jossa on hyvää myytävää tavaraa.

– Useimmiten ostotarjoukset liikkuvat sadoista euroista joskus jopa viisinumeroisiin summiin, Kari Enberg kertoo. Hän omistaa kuolinpesiä ja irtaimistoja ostavan helsinkiläisen Muistojen Design -yrityksen.

Pahimmillaan kuolinpesässä on enemmän roskaa kuin myytävää tavaraa, ja perikunta joutuukin maksamaan niiden viemisestä kaatopaikalle.

Pienet ja arvokkaat esineet kelpaavat perijöille

– Kun tavaraa on nykyisin kaikilla paljon, niin perilliset ottavat kuolinpesästä itselleen lähinnä pieniä ja arvokkaita esineitä, Kari Enberg sanoo.

Käytetyt huonekalut eivät perillisiä juuri kiinnosta, ellei kyse ole jostain designhuonekalusta.

– Ostetun kuolinpesän vinttikomerosta enää harvoin yllättäen löytyy esimerkiksi arvotauluja, Enberg naurahtaa.

Ihmiset osaavat tänä päivänä etsiä esineistä tietoa netistä. Tietoa löytyy esimerkiksi alan verkkokaupoista ja erilaisilta sivustoilta.

Moni osto- ja myyntiliike on siirtänyt myyntiään nettiin. Osa on luopunut kokonaan kivijalkamyymälästä.

Mitkä esineet kannattaa viedä arvohuutokauppaan?

Arvohuutokauppoihin kannattaa viedä myytäväksi yksittäiset laadukkaat designesineet. Siellä niistä voi saada parhaimman hinnan, vaikka päältä meneekin provisio.

– Meille voi tuoda arvioitavaksi kodin designia laidasta laitaan, pohjoismaisen Bukowskis-huutokaupan asiantuntija Dan von Koskull sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa nimekkäiden muotoilijoiden suunnittelemia lasi-, keramiikka- ja hopeaesineitä sekä huonekaluja.

– 1950- ja 1960-lukujen design on käynyt kaupaksi jo pidempään. Nyt kiinnostusta herättävät myös 1930- ja 1940-lukujen esineet.

Esimerkiksi Tapio Wirkkalan, Timo Sarpanevan, Alvar Aallon, Gunnel Nymanin ja Rut Brykin muotoilua on helppo myydä huutokaupassa.

Arvohuutokauppojen listoille päätyy tänä päivänä myös designmuotia, etenkin merkkilaukkuja ja -kenkiä.

Timo Sarpanevan (1926-2006) taidelasia Lansetti -kokoelmasta. Kuva: Suomen Lasimuseo

Hopeaesineiden ja antiikkihuonekalujen hinta voi tuottaa pettymyksen

Pettymyksiä tavaroitaan huutokauppaan tarjoaville voivat tuottaa esimerkiksi hopeaesineet.

Pöytähopeita aterimista kynttilänjalkoihin löytyy monista suomalaiskodeista.

– Huutokaupassa niistä saa vain vähän yli niiden romuarvon. Tässäkin poikkeuksen tekevät nimekkäät suunnittelijat. Vaikkapa Tapio Wirkkalan 1950- ja 1960-luvuilla suunnittelemista pöytähopeista maksetaan hyvin, von Koskull kertoo.

Vaikeita huutokaupattavia ovat nykyään antiikkihuonekalut, etenkin tummansävyiset, jotka eivät sovi moderniin vaaleaan sisustukseen. Verhoillut huonekalut, esimerkiksi nojatuolit taas eivät mene kaupaksi, koska niiden uudelleen verhoiluttaminen on kallista.

Kalusteista kaupaksi käyvät kotimaisten suunnittelijoiden laatuhuonekalut. Viime aikoina huutokaupoissa suosittuja ovat olleet suomalaisten muotoilijoiden, etenkin Alvar Aallon ja Paavo Tynellin, valaisimet. Niiden hinta on voinut kohota huutokaupassa yllättävän korkeaksi.

Dan von Koskull on myös huomannut, että nuorempi ostajakunta on enemmän sisustajia kuin keräilijöitä.

– Nuoret esimerkiksi saattavat etsiä tietyn väristä, sisustukseensa sopivaa taulua, eivät niinkään nimekkään taiteilijan työtä.

Arvohuutokaupat ovat myös siirtyneet uuden ostajasukupolven myötä nettiin. Esimerkiksi Bukowskilla on käynnissä jatkuva nettihuutokauppa.

Varaa aikaa, jos tyhjennät itse

Jos haluaa tyhjentää itse kuolinpesän tai hoitokotiin muuttavan vanhemman asunnon, siihen kannattaa varata aikaa. Esimerkiksi vuosikymmeniä asutun omakotitalon tyhjennys ja siivoaminen vaatii paljon työtä.

Arvokkaampia esineitä voi tarjota osto- ja myyntiliikkeisiin tai huutokauppakamareille. Tavaroita voi myydä myös kirpputoreilla tai netin ilmaisilla kauppapaikoilla.

Hyväntekeväisyysjärjestöt ottavat vastaan tavaralahjoituksia, joita ne voivat antaa tai myydä eteenpäin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Kierrätyskeskus noutaa maksutta tavaroita, joita se arvioi voivansa myydä.