Föhn-tuulet toivat erikoisen sääilmiön Suomeen – upeat kuvat helmiäispilvistä

Yläilmakehässä leijuvat helmiäispilvet koostuvat pääasiassa jääkiteistä.

sää
Helmiäispilviä taivaalla.
Alpo Vuontisjärvi

Viime päivinä on taivaalla näkynyt kauniita mutta samalla hieman vaarallisia helmiäispilviä. Ajankohta ei ole yllättävä, sillä yleensä helmiäispilviä näkyy juuri tammi–helmikuussa, kertoo Ylen päämeteorologi Seija Paasonen.

Helmiäispilvet eivät ole aivan tavallinen ilmiö, sillä niitä nähdään Suomessa 1–5 kertaa talven aikana. Länsi-Lapissa piliviä havaitaan joka vuosi, etelässä harvemmin.

– Helmiäispilvet syntyvät 15–30 kilometrin korkeudella stratosfäärissä kylmissä oloissa, jossa pakkasta on vähintään noin 80 astetta, Paasonen sanoo.

Suomessa ja muualla Fennoskandiassa helmiäispilviä syntyy Föhn-ilmiön vallitessa. Yle kertoi lauantaina, kuinka Föhn-tuuli puhaltaa lämmintä ilmaa Suomeen.

– Föhn-tilanteessa voimakas vuoriston yli nouseva virtaus nostaa kosteutta stratosfäärin puolelle, Paasonen kertoo.

Stratosfäärillä tarkoitetaan noin 10–50 kilometrin korkeudessa olevaa yläilmakehää, joka sijaitsee troposfäärin yläpuolella. Suurin osa sääilmiöistä, kuten sateet, tapahtuvat troposfäärissä.

Paras bongausaika aamulla ja illalla

Helmiäispilviä taivaalla.
Alpo Vuontisjärvi

Helmiäispilvet koostuvat pääasiassa jääkiteistä, mutta niiden seassa voi myös olla typpi- ja rikkihappopisaroita. Helmen hohtoisen värinsä helmiäispilvet saavat siitä, kun jääkiteet taittavat ja heijastavat auringon valoa.

Paras aika bongata helmiäispilviä on Paasosen mukaan aamulla ennen kuin aurinko nousee tai illalla heti auringonlaskun jälkeen.

Jutun alussa mainittu vaarallisuus tulee puolestaan siitä, että helmiäispilvet yhdistetään napa-alueiden otsonikatoon.

– Pilvien pinnalla tapahtuu auringon valon vaikutuksesta kemiallisia reaktioita, joiden seurauksena vapautuu aktiivista klooria ja bromia, jotka tuhoavat otsonia, Paasonen taustoittaa.