Kurimuksesta toiseen kulkeva Toshiba kärsi miljarditappiot – lisää pelitilaa Rosatomille?

Ydinvoimalatoiminnassaan pahasti hoiperrellut japanilaisjätti yrittää karistaa uudet epäilyt kirjanpidon väärentämisestä.

ydinenergia
Shigenori Shiga
Shigenori ShigaToru Yamanaka / AFP

Japanilainen monialayhtiö Toshiba ilmoitti tiistaina, että hallituksen puheenjohtaja jättää paikkansa. Syynä ovat surkeista ydinvoimakaupoista juontuvat valtavat tappiot.

Sivuun siirtyvää Shigenori Shigaa pidetään vastuussa noin 5,9 miljardin euron alaskirjauksesta, joka on seurausta ydinvoimalaprojekteihin keskittyneen CB&I Stone & Webster -yhtiön hankinnasta Yhdysvalloissa. Shiba jatkaa silti Toshiban johtoryhmässä.

Aiemmin tiistaina yhtiö säikäytti markkinat kertomalla, että uusimman tuloksen raportointi viivästyy peräti kuukaudella. Toshiban mukaan myöhästyminen johtuu tilintarkastuksessa ilmenneistä ongelmista, jotka koskevat juuri ydinvoimalatoimintaa.

Tarkastajat ovat raportoineet epäselvyyksistä yhtiön kirjanpidossa liittyen CB&I Stone & Websterin ostoon. Toshiba on kiistänyt toimineensa väärin.

Kirjanpitoa vääristelty tuottotavoitteiden takia

Maailmanlaajuisesti 188 000 ihmistä työllistävän Toshiban vaikeudet alkoivat vuosia sitten. Fukushiman onnettomuus maaliskuussa 2011 syöksi koko Japanin ydinvoimasektorin kriisiin, mikä sai Toshiban turvautumaan epätoivoisiin tekoihin.

Yhtiö joutui keskelle skandaalia vuonna 2015. Tuolloin paljastui, että kirjanpitoa oli peukaloitu epärealististen tuottotavoitteiden saavuttamiseksi.

Nyt markkinoilla epäillään Toshiban toimineen taas vilpillisesti. Yhtiö oli ennustanut yltäneensä viime toimintavuotenaan noin 1,2 miljardin euron tulokseen, mutta tänään viivan alle ennakoitiinkin jäävän 3,2 miljardia euroa tappiota.

Toshiban mukaan sen nettovarallisuus oli viime vuoden lopussa lähes 1,6 miljardia euroa pakkasella. Yhtiö sanoo yrittävänsä korjata tilanteen maaliskuun loppuun mennessä.

Bisnestä karsitaan kovalla kädellä

Toshiba on hakenut kunnianhimoisesti kasvua ulkomailta Fukushiman jälkeen. Yhtenä merkittävänä alueena on ollut Yhdysvallat, missä ydinvoimaloihin liittyvästä toiminnasta on vastannut nyt ongelmiin ajautunut Westinghouse-yksikkö.

Suomessa Pyhäjoelle ydinvoimalaa rakentava Fennovoima harkitsi vuosikymmenen alussa laitetoimittajaksi joko Toshibaa tai ranskalaista Arevaa. Lopulta Fennovoima päätyi venäläiseen Rosatomiin, jolle Hanhikiven laitos on yksi tärkeimmistä ulkomaisista projekteista.

Viime aikojen kriisit ovat vahvistaneet uumoiluja siitä, että ydinvoimasektoriaan karsiva Toshiba saattaa luopua uusien voimaloiden rakentamisesta kokonaan. Monialajätti järjestelee muutenkin toimintojaan kovalla kädellä.

Yhtiö on esimerkiksi myynyt terveydenhuollon laitteita valmistavan yksikkönsä Canonille ja ison osan kodinkonebisneksestään kiinalaiselle Midealle. Lisäksi Toshiba on vähentämässä muistisiruihin liittyvää liiketoimintaansa.

Lähteet: AP, AFP