Euroviisujen järjestelyt Ukrainassa ovat kaaoksessa – uusi lippukäytäntö raivostutti fanit

Euroviisujen tuotanto on aikataulusta jäljessä ja henkilökuntaa on irtisanoutunut. Fanilippuja ei tänä vuonna tule lainkaan myyntiin.

Eurovision laulukilpailu 2017
Mies imuroi lavaa ennen euroviisujen semifinaalin esiintymisjärjestyksen arvontatilaisuutta Kiovassa.
Mies siivosi lavaa ennen Euroviisujen semifinaalin esiintymisjärjestyksen arvontatilaisuutta Kiovassa 31. tammikuuta 2017.Sergei Supinsky / AFP

Euroviisufanit saivat eilen huonoja uutisia.

Ukrainan yleisradioyhtiö sekä Euroopan yleisradiounioni EBU ilmoittivat, ettei kevään Euroviisuihin Kiovassa myydä lainkaan fanilippuja.

Tilanne on poikkeuksellinen, sillä faneille suunnattuja lippupaketteja on myyty Euroviisuihin joka vuosi vuodesta 2000 lähtien. Faniliput ovat oikeuttaneet pääsyyn Euroviisujen molempiin semifinaaleihin sekä finaaliin. Niitä on ostanut vuosittain parituhatta tosifania.

– Fanit matkustavat tyypillisesti jopa pariksi viikoksi Euroviisujen isäntäkaupunkiin sen sijainnista riippumatta, tapaavat siellä artisteja ja toisiaan, ja luovat viisutunnelmaa, Euroviisuklubi OGAE Finlandin puheenjohtaja Jouni Pihkakorpi kertoo.

Pihkakorven mukaan kyseessä on aina ollut kahden kauppa: fanit ovat tunteneet olonsa tervetulleiksi ja Euroviisujen järjestäjät ovat saaneet näkyvyyttä. Fanit ovat täyttäneet muuten puolityhjiksi jäävät semifinaalikatsomot ja vetäneet paikalle mediaa.

– Nyt viesti Ukrainasta on selvä: faneja ei haluta tänä vuonna paikan päälle. Tämä kuulostaa paluulta 1960-luvulle, jolloin yleisö istui katsomossa ja taputti esityksille, Pihkakorpi sanoo.

– Euroviisut ovat nykyään paljon muutakin kuin musiikkikilpailu. Euroviisufanien yhteisöön OGAE:hen kuuluu jäseniä 46 maasta. Ukrainan yleisradioyhtiö ei taida ymmärtää heidän merkitystään.

Viisufanien keskuudessa vallitsee nyt protestimieliala. Pihkakorpi uskoo, että moni fani peruu matkansa Ukrainaan.

– Siellä tulee varmasti olemaan fanikato.

Pihkakorpi itse on matkustanut vuodesta 2000 saakka joka kevät viisuihin eri puolille Eurooppaa. Tänä vuonna hän jää Suomeen. Neuvotteluja fanilippukäytännön palauttamiseksi on käyty kiivaasti viime yöstä saakka, mutta Pihkakorpi ei usko oman päätöksensä enää horjuvan, vaikka faniliput vääntämisen jälkeen tulisivatkin myyntiin.

– Tein henkilökohtaisen ratkaisun, että järjestän tänä vuonna mieluummin Suomessa Euroviisu-bileet.

Euroviisujen tuotanto Ukrainassa muutenkin sekaisin

Ukrainan yleisradioyhtiö ja EBU eivät ole kertoneet perusteluja sille, miksei fanilippuja ole tänä vuonna saatavilla.

Jouni Pihkakorpi uskoo, että syynä on järjestelyjen kaaos Ukrainassa.

Ruotsalainen Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun)-lehti uutisoi eilen, että Ukrainan yleisradioyhtiö on viisujen vuoksi kriisissä. Monet työntekijät ovat arvostelleet kovasanaisesti yhtiön apulaispäällikköä Pablo Grystakia. Grystak on kritisoijien mukaan viivästyttänyt viisujärjestelyjä ja ollut hankala esimies.

Kiistojen vuoksi yhtiöstä on eronnut ainakin tuottajia, markkinointipäällikkö ja turvallisuuspäällikkö. Yleisradioyhtiö etsii nyt pikaisella aikataululla eronneiden tilalle korvaajia Euroviisujen tuotantoon.

Maanantain tiedotustilaisuudessa viisujen ruotsalainen tuotantopäällikkö Ola Melzig myönsi järjestelyiden olevan pahasti jäljessä.

Euroviisut järjestetään toukokuussa Kiovassa. Voittaja selviää 13. toukokuutta. Suomen edustaja on Norma John -duo kappaleellaan Blackbird.