Sauli Niinistö on Vuoden karikatyyppi – presidentissä viehättää poikamaisuus

Suomen karikatyristit ja pilapiirtäjät valitsivat äänivyöryllä Vuoden karikatyypiksi tasavallan presidentin.

Sauli Niinistö
Pertti Anikarin karikatyyri Sale, aikas vallaton pressa 2017 ja Niinistön kuva.
Pertti Anikarin karikatyyri Sauli Niinistöstä keskittyy presidentin velmuun ilmeeseen.Pertti Anikari / Yle

Sauli Niinistö sai Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien killan äänestyksessä ylivoimaisesti eniten ääniä. Skarppien puheenjohtaja Pertti Anikari uskoo, että Suomi 100 -juhlavuosi on yksi syy, miksi istuva presidentti koettiin sopivaksi edustamaan Vuoden karikatyyppiä.

Skarppien vuosinäyttelyssä on esillä kymmenkunta jäsenten piirrosta Vuoden karikatyypistä. Anikari työsti omaa piirrostaan presidentin persoonan kautta.

– Niinistö on aika siisti kasvoiltaan, ei isoa leukaa, nenää tai korvia. Kiinnitinkin enemmän huomiota velmuun ilmeeseen, joka hänen kasvoillaan välillä välähtää. Minua on aina viehättänyt Niinistön poikamaisuus, kuvailee Anikari, taiteilijanimeltään OlliBull.

Niinistö on sporttinen lakimies

Skarppien puheenjohtajan kuvassa poikamaisuudesta kertovat punaiset kengät. Niinistö on urheilullinen, joten Anikari aikoi piirtää presidentille rullaluistimet jalkaan, mutta se oli hänestä sittenkin hieman liikaa.

Niinistön juristitaustan takia mies istuu lakikirjan päällä ja savusta syntyy lakipykälä. Niinistö on aiemmin, esimerkiksi Itse valtiaat -sarjassa, tullut tunnetuksi tupakoitsijana, joten piirtäjä halusi kuvaan sikarin.

– _Sale, aikas vallaton pressa _-teoksen nimi on myös sanaleikki. Mielestäni presidentillä saisi nykyaikana olla enemmän vaikutusvaltaa. Ei mikään Urho Kekkonen, mutta poliittisten päätösten pelinohjaaja, Pertti Anikari toteaa.

Karikatyyrin piirtäminen aloitetaan silmistä

Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta ei halua halventaa ketään, vaan karikatyyrissä on tarkoitus tuoda esiin henkilön positiivisia piirteitä. Tässä kohtaa karikatyyri eroaa pilapiirroksesta.

– Kuva on onnistunut, jos karikatyyriin saa mukaan henkilön luonnetta ja katsoja tunnistaa hahmon heti. Silmät ovat usein tärkein kohta, josta piirtäjä aloittaa, kertoo kuvittaja Anikari.

Vuoden karikatyyppi -nimitys on Skarppien myöntämä kunnianosoitus julkisuuden henkilölle, joka on kasvoiltaan kiinnostava piirrettävä. Aiemmat Vuoden karikatyypit ovat Sofi Oksanen, Jutta Urpilainen, Timo Soini, Jörn Donner, Ismo Leikola ja Jarkko Nieminen.

– Omat suosikkini ovat olleet Soini ja Donner. He ovat niin herkullisia persoonia, että karikatyyrejä oli kiva vääntää, Pertti Anikari perustelee.

Vuoden karikatyyppi eli tänä vuonna Sauli Niinistö saa valita Skarppien piirroksista omakseen mieleisensä.

Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien vuosinäyttely Skarppeja suomalaisia Päivälehden museossa 19.3. asti. Näyttelyssä on Vuoden karikatyyppi -piirrosten lisäksi esillä 16 suomalaisen karikatyyri- ja pilapiirtäjän töitä.