Terrafame Group uuden kaivososakkaan veroparatiisiyhteyksistä: "Kaikki on selvitetty"

Terrafamen osakkaaksi tulleen Trafiguran avainhenkilöt ovat mukana ainakin parissa sadassa veroparatiisiyhtiössä. Tarvetta lisäselvityksille ei silti ole, sanoi Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen A-studiossa.

A-studio: Terrafamen kumppanin veroparatiisikytkyt
A-studio: Terrafamen kumppanin veroparatiisikytkyt

– Me tunnemme Trafiguran aika hyvin ja pitkältä ajalta, eli me olemme ensimmäiset keskustelut heidän kanssaan käyneet vuonna 2014. Esimerkiksi nämä tiedot, mitä on Ylen selvityksen puitteissa tänään toimitettu, niin nehän ovat pikälti ihan täysin kenen tahansa saatavissa olevia tietoja esimerkiksi heidän omasta vuosikertomuksestaan, sanoi Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Hietanen kommentoi kaivosyhtiön uudesta osakkaasta, kansainvälisestä raaka-ainejätti Trafigurasta paljastuneita tietoja A-studiossa eilen keskiviikkona.

Hietanen vakuutteli lähetyksessä useaan otteeseen, että valtion nyt 85-prosenttisesti omistama Terrafame, entinen Talvivaara, on tehnyt uuden osakkaansa Trafiguran taustaselvitykset huolella.

– Ei tässä meidän kannalta mitään suuria yllätyksiä ole ollut, hän sanoi.

Kansalaisjärjestö kritisoi

Yritysten vastuullisuutta globaalissa mittakaavassa tarkasteleva kansalaisjärjestö Finnwatch on toista mieltä. Toiminnanjohtaja Sonja Vartialan mukaan sekä Trafiguran mennaisyydestä että nykypäivästä löytyy asioita, jotka eivät ole imartelevia.

– Toki täytyy tarkastella erikseen näitä Bahaman järjestelyjä ja niitä verojärjestelyjä, jotka koskevat Suomea. Bahaman järjestelyjen osalta kyse on yritysetiikasta ja koko kansainvälisen verojärjestelmän puutteista, joita pitäisi korjata myös Suomen päättäjien toimesta, Vartiala kommentoi.

Toiminnanjohtaja Vartialan mukaan on olennaista, missä päin maailmaa Trafiguran johto harjoittaa liiketoimintaa.

Trafiguran Terrafame-sijoituksen rahoituksesta vastaa Galena Asset Management -tytäryhtiö, joka on rekisteröity Caymansaarille.

– Ei se aivan sama ole, että mihin yritys on rekisteröitynyt. Kuitenkin Cayman-saaret on paikka, jossa yritysverotusta ei ole lainkaan. Eli tässä esimerkiksi korkokulujen osalta tilanne saattaa olla se, että niitä ei veroteta kummassakaan maassa. Ja tietenkin, nämä salaisuuskäytännöt (...), niin sieltä ei saada tietoa, eli tilinpäätöstiedot eivät esimerkiksi ole avoimesti saatavilla, kommentoi Sonja Vartiala.

"Järjestely on hyvä"

Kysymyksen siitä, oliko valtiolla pakkorako valita Trafigura bisneskumppaniksi, Hietanen kiisti. Hän on tyytyväinen viime viikolla 10. helmikuuta julkistettuun rahoitusjärjestelyyn, jossa Trafigura osti Terrafamesta 15 prosentin osuuden.

– Järjestely on hyvä, ja jos sitä vielä jatketaan, niin se tulee sitä kautta, että Terrafamen arvo tässä järjestelyssä on sovittu varsin hyvälle tasolle. Terrafamen arvo ennen tätä tehtyä järjestelyä sovittiin olevan 381,8 miljoonaa euroa, joka on siis se rahasumma, jonka Suomen valtio on Terrafame Groupin kautta ennen tätä järjestelyä laittanut rahaa. Eli se otettiin kokonaisuudessaan huomioon, Hietanen perusteli.

Toinen perustelu järjestelyn hyvyydelle on Hietasen mukaan se, että Suomen valtio tai Terrafame Group eivät joutunut antamaan erityisiä takuita esimerkiksi ympäristölupiin liittyen tai siihen, että toiminnan ylösajo kehittyisi suotuisasti.

– Osapuolet ovat mukana normaalilla kaupallisella riskillä.

Saako Suomi veronsa?

Keskustelun lopuksi juontaja Tuomas Kerkkänen tinkasi kaksikolta, voidaanko nyt luottaa, että Suomi saa veronsa yhtiöltä, jolla on kytköksiä pariin sataan veroparatiisiyhtiöön.

– Kyllä voidaan luottaa sataprosenttisesti, vastasi Terrafame Groupin Hietanen.

– Se riippuu siitä, miten rahoitusjärjestelyt on tehty, sanoi Finnwatchin Sonja Vartiala.

– Eli nämä lainojen ehdot, ne eivät ole julkisia. Ne saadaan varmaan tietää, kun tilinpäätökset julkaistaan, jolloin nähdään, että millaisilla ehdoilla tätä lainaa on maksettu sitten Caymansaarille. Uskon, että meillä on paljon keskusteltavaa Trafiguran kanssa myös jatkossa.