Video: Sven Tuuva lunasti sankarikuolemalla paikkansa tarustossamme – kiusattu sotilas nähdään nyt musikaalissa

Valkeakoskella teatterin lavalla nähdään itsekin koulukiusausta kokenut Jesse Kaikuranta, jonka laulutaidot tuovat esiin Sven Tuuvan herkän puolen.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Sven Tuuva musikaalina Valkeakoskella
Yle Uutiset Pirkanmaa: Sven Tuuva musikaalina Valkeakoskella

”Älyä kyll' ei Dufvalla lie liiaks ollutkaan, pää huono oli, arveltiin, mut sydän paikallaan", luonnehti J.L. Runeberg Sven Tuuvaa.

Sven Tuuvan hahmo on kiinnostanut taiteen tekijöitä siitä lähtien, kun siitä Vänrikki Stoolin tarinoista kerrottiin.  Ajan myötä Tuuvasta on näyttämösovituksia ja elokuvan hänestä teki Edvin Laine vuonna 1958 Väinö Linnan käsikirjoitukseen.

Yhden runon mittaisesta hahmosta ei silloinkaan riittänyt aineksia koko tarinaan, vaan siihen lisättiin henkilöitä ja käänteitä. Näin luotiin sankaritarina: Köyhistä oloista lähtenyt Sven kuolee sankarikuoleman pysäyttäessään ylivoimaista vihollista Koljonvirran taistelussa syksyllä 1808. Kyseessä oli siis Suomen sota, jossa Ruotsi ja Venäjä ottivat yhteen.

Sven herkistelee

Valkeakoskella pääosaa esittävä Jesse Kaikuranta on aiemmin hankkinut näyttämökokemusta Kokkolan kaupunginteatterissa. Hän ei ole katsonut Laineen elokuvaa.

– Muistan kyllä hahmon kouluajoilta. En kuitenkaan katsonut elokuvaa, koska halusin tehdä roolin omista lähtökohdistani.

Tyystin erilainen Valkeakosken versio onkin. Sven Tuuva nähdään nyt lavalla ensimmäistä kertaa musikaaliversiona. Kaikurannan laulu tuo Svenin hahmon herkän puolen esiin. Teemoiksi nousevat kiusatuksi tuleminen ja ulkopuolisuuden tuntemukset. Ne eivät ole vieraita Kaukorannallekaan.

– Olin itse koulukiusattu, mutta sitten päätin olla välittämättä muitten mielipiteistä ja otin oman tieni, kuittaa Kaikuranta.

Valkeakosken Sven Tuuva-musikaali on lavastettu kierrätysmateriaaleista. Jesse Kaikuranta laulaa esille herkän puolen kiustatusta sankarista. Kuva: Antti Eintola / yle

Kestävät teemat

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Tiina Brännare on tehnyt Svenin tarinalle saman kuin Edvin Lainekin aikanaan eli tarinaan on tehty lisäyksiä, koska yksi pieni runo ei sinällään riitä. Tällä kertaa lisäykset ovat lauluja ja musiikkia.

– Koska ei voitu säveltää tähän omaa uutta musiikkia, niin etsin kohtauksiin sopivaa suomalaista kansanlaulua ja musiikkia, kertoo Brännare.

Sven Tuuvalle on haettu todellista esikuvaa. Sellainen on joskus löydettykin, vaikka juuri oikean Koljonvirran sankarin henkilöllisyydestä ei olekaan varmuutta. On epäilty Runebergin etsineen hahmolleen esikuvaa myös antiikin taruista. Itse tarinan kannalta ei noilla faktoilla kuitenkaan ole merkitystä - sankariksi pääsee, vaikkei sulkeisissa pärjäisikään.

– Sven Tuuva tulee kuollessaan hyväksytyksi, mikä tekee tarinasta rankan.  Toinen teema tässä on se, että yhteisö ei hyväksi erilaisuutta.

Jesse Kaikurannan lisäksi musikaalissa on naisrooleja, joista näkyvin on Sonja Halla-aho rakastetun roolissa. Lavastuksen on Jukka Kuronen rakentanut kierrätysmateriaaleista.