Kulttuuritoimijat haluavat Villa Ranaan

Joukko keskisuomalaisia kulttuurialan toimijoita on muodostanut yhdistyksen, jonka tarkoituksena on vuokrata Jyväskylän yliopiston kampuksella sijaitseva kulttuurihistoriallisesti arvokas Villa Rana.

rakennusperintö
Villa Rana niminen rakennus Jyväskylän Yliopistolla
Marika Matalamäki / Yle

Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampuksella sijaitsevaa Villa Ranaa kaavaillaan kulttuurikäyttöön.

Keski-Suomen Tanssin Keskus, Keski‐Suomen elokuvakeskus, Keski-Suomen Kirjailijat r.y., Teatterikone Osk ja Loiskis ry ovat muodostamassa Jyväskylän Kulttuuritalo ry:tä, jonka tarkoituksena on vuokrata Villa Rana, ja remontoida siihen esitystiloja kulttuurille.

Yhdistyksen perustajien mukaan Jyväskylästä puuttuu tila, joka on kustannuksiltaan ja tarkouitukseltaan sopiva vapaan kentän esittävän taiteen ammattilaisille.

Perustajat katsovat, että Villa Rana soveltuisi esitystoimintaan kaikista näkökulmista. Suuntelma on, että uusi yhdistys vuokraa Villa Ranan peruskuntoisena itselleen, ja tekee rakennukseen tarvittavat kunnostus- ja muutostyöt.

Jyväskylän seminaarin piirustuksen, käsityön ja maantieteen lehtorin Yrjö Blomstedtin suunnittelema Villa Rana kuuluu Suomen valtion rakennusperintöön. Tyyliltään se edustaa kansallisromanttista art noveauta. Rakennus on valmistunut vuonna 1905.

Villa Rana oli Jyväskylän yliopiston käytössä vuoteen 2015. Syksyllä 2016 Suomen Yliopistokiinteistöt myi sen Keski-Suomen suojeltavat museokiinteistöt Oy:lle. Yhtiön toimitusjohtaja Timo Häll kertoi kaupan yhteydessä (siirryt toiseen palveluun) (Jyväskylän yliopisto), että sen on tarkoitus peruskorjata rakennus tulevaa käyttöä varten.

Villa Rana edustaa kansallisromanttista ja Art noveau - tyyliä.
Villa Rana on toiminut muun muassa monen väitöstilaisuuden näyttämönä. Jyväskylän yliopiston tiedemuseon kuva-arkisto