1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Kotkassa järjestettiin startup-kilpailu naisten perustamille yrityksille – kansainvälinen tapahtuma ensi kertaa Suomessa

Kilpailussa oli mukana yhteensä kuusi joukkuetta, joista jatkoon pääsi helsinkiläisyritys Tespack. Finaali kisataan Lontoossa.

Tapahtumassa tuomaristossa istunut Ann-Karin Koskinen (vas.) sekä kilpailun Kotkan yhteyshenkilö Victoria Krasilshikova. Kuva: Antti Ojala / Yle

Kotkassa järjestettiin tänään naisten startup-yrityksille suunnattu pitchaus-kilpailu, jossa kilpailijoiden täytyi myydä yritysideansa tuomaristolle kahdessa minuutissa.

Neljättä kertaa järjestettävä kansainvälinen tapahtuma rantautui nyt ensimmäistä kertaa Suomeen. Mukana oli joukkueita Suomesta ja Venäjältä. Voittajaksi valikoitui aurinkoenergiaan erikoistunut helsinkiläisyritys Tespack.

Olen hyvin ylpeä, että ihmiset järjestivät aikaa ja tulivat tänne Turusta, Helsingistä ja Pietarista.

Victoria Krasilshikova

Helsingillä on jo jättimäiseksi kasvanut Slush-tapahtuma sekä Startup Sauna. Naisten startup-tapahtuma haluttiinkin tuoda nyt Kaakkoon.

– Meidän pitää muuttaa asennetta siitä, että Kotka olisi vain piskuinen kaupunki matkalla Venäjälle. Olen hyvin ylpeä, että ihmiset järjestivät aikaa ja tulivat tänne Turusta, Helsingistä ja Pietarista, sanoo tapahtuman Kotkan yhteyshenkilö Victoria Krasilshikova.

Kannustusta ja rohkeutta yrittämiseen

Naisille suunnatun startup-tapahtuman tarkoituksena on antaa mahdollisuus naispuolisille yrittäjille tavata sijoittajia. Miehiä ei ollut unohdettu kuitenkaan kokonaan. Ideana oli, että vähintään puolet yrityksen perustajista täytyi olla naisia.

Järjestäjät pyrkivät myös kasvattamaan naisten osuutta liiketoiminnassa.

– Lukujen valossa noin 20 prosenttia startup-yritysten perustajista on naisia, tilanne ei ole tasapuolinen. Jos mennään sijoittajaportaaseen, vain neljä prosenttia heistä on naisia. Miehet hallitsevat myös sijoittajakuntaa, väittää Krasilshikova.

– Maailmalla on hyvin erilainen tilanne. Suomessahan ja Pohjoismaissa olemme kovin tasa-arvoisia. Uskon kuitenkin, että meilläkin tapahtuma tulee tarpeeseen, että naiset saisivat rohkeutta ja kannustusta lähteä itsenäisesti yrittämään, sanoo Muumimaailman markkinointijohtaja ja tuomaristossa istunut Ann-Karin Koskinen.

Tapahtuma järjestettiin ennen Kotkaa Prahassa, ja se jatkaa seuraavaksi muun muassa Berliiniin ja Wieniin. Päätöstapahtuma tullaan järjestämään ensi kesänä Lontoossa, jossa myös suomalainen Tespack on mukana.