Sateenkaariliitoista äänestetään eduskunnassa – taas

Lakivaliokunta päätti tehdä aito avioliitto -kansalaisaloitteesta mietinnön, vaikka jäsenistä enemmistö vastustaakin aloitetta.

avioliitot
Miespari.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Aito avioliitto -kansalaisaloitteen päämääränä on kumota aiempi kansalaisaloite sukupuolineutraalista avioliitosta. Se on toistaiseksi ainoa kansalaisaloite, joka on johtanut lakimuutoksiin, jotka astuvat voimaan ensi kuun alussa.

Maaliskuusta lähtien avioliitto ei ole enää vain miehen ja naisen välinen vaan myös nais- tai miesparien juridinen liitto.

Aito avioliitto -kansalaisaloite tähtää aviloliiton palauttamiseksi vain naisen ja miehen väliseksi liitoksi ja sitä käsitellään lakivaliokunnassa. Valiokunta olisi voinut päättää, ettei aloite anna aihetta mietintöön, ja käsittely olisi päättynyt siihen. Näin on tehty toistaiseksi vain yhden kansalaisloitteen kohdalla. Mietintöä ei tehty kansalaisaloitteesta, joka tähtäsi Suomen eroon yhteisvaluutta eurosta. Kaikista muista kansalaisaloitteista mietintö on laadittu, vaikka valiokunta olisikin ollut aloitteen hylkäämisen kannalla.

Lakivaliokunta päätti mietinnön kirjoittamisesta äänin 12-4 . Yksi kansanedustaja äänesti tyhjää.

Nyt lakivaliokunta kirjoittaa hylkäävän mietinnön, jonka täysistunto päättää äänestämällä joko hylätä tai hyväksyä.

Siten sateenkaariparien oikeus avioliittoon palaa vielä kertaalleen eduskunnan täysistunnon ratkaistavaksi.