Radion sinfoniaorkesterilla ainutlaatuinen konsertti Viipurissa

Ylikapellimestari Hannu Lintu on tuonut orkesterinsa kaupunkiin, jolla on ollut suuri vaikutus suomalaiseen musiikkielämään.

Viipuri
Viipurin Punaisenlähteentori
Radion sinfoniaorkesterin konsertti on Viipurin Punaisenlähteentorin vieressä sijaitsevassa Kulttuuritalossa. Torilla on edelleen jäljellä harvinainen Leninin patsas.Jari Tanskanen / Yle

Radion sinfoniaorkesteri on parhaillaan kiertueella Venäjällä. Sunnuntaina 12.2. orkesteri esiintyi Moskovassa ja huomenna keskiviikkona Pietarissa.

Tiistaina 14.2.2017 orkesteri esiintyy Viipurissa, jossa Radion sinfoniaorkesteri ei ole esiintynyt vielä kertaakaan. Sysäyksenä kiertueelle oli Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla. Ylikapellimestari Hannu Lintu haluaa nostaa esille myös Viipurin ja Venäjän vaikutuksen koko Suomelle.

– Ensinnäkin Venäjän merkitys ennen Suomen itsenäistymistä silloisen Suomen hallinnolle, kulttuurille ja suomen kielelle. Toisaalta Viipuri oli Suomelle erittäin merkittävä musiikkikaupunki.

RSO Viipurissa
RSO harjoituksissa tiistaina iltapäivälläJari Tanskanen / Yle

Viipurin vilkas kulttuuri

Viipuri oli Hannu Linnun mukaan 1910- ja 1920-luvuilla jopa tasokkaampi musiikkikaupunki kuin Helsinki.

– Täällä toimi kapellimestareita ja opettajia, jotka olivat hyvin kiihkeitä ja periksi antamattomia. Ulkomailta oli paljon helpompi tulla Viipuriin kuin Helsinkiin, joka itse asiassa ei ollut kovin kansainvälinen kaupunki, kertoo Hannu Lintu Viipurissa.

Tunnetut suomalaiset säveltäjät Jean Sibeliuksesta ja Toivo Kuulasta lähtien ovat vierailleet Viipurissa esiintymässä. Viipurissa oli 1900-luvun alkupuolella maineikas teatteri ja orkesteri. Kaupungin puhallinorkesterit olivat korkeatasoisia.

RSO Viipurissa
Viipurissa mainostetaan Radion sinfoniaorkesterin konserttia.Jari Tanskanen / Yle

Viipurissa kaksi konserttia

Radion sinfoniaorkesteri esiintyy Viipurissa kahdesti. Ensimmäinen konsertti oli tiistaina iltapäivällä Alvar Aallon suunnittelemassa Viipurin kirjastossa, jossa pianisti Jari Valo ja pianisti Jouko Laivuori esittivät Jean Sibeliuksen, Toivo Kuulan ja Einojuhani Rautavaaran musiikkia.

Illan varsinainen konsertti on Viipurin konserttitalossa, jossa orkesteri esittää Ernest Pingoudin viisi sonettia kamariorkesterille, Väinö Raition konserton viululle, sellolle ja orkesterille sekä Ludwig van Beethovenin sinfonian numero 3. Solisteina ovat viulisti Petri Aarnio ja sellisti Tuomas Lehto. Konsertin johtaa Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu.

Hannu Linnun on vaikea ennustaa mitään illan konsertin yleisömäärästä.

– Kun olen ihmisiä ja yleisöä kaduilla tavannut, niin aistittavissa on molemmin puolin ystävällisyyttä ja kiinnostusta. Hieno ilta on tulossa, toteaa Lintu.

RSO Viipurissa
Sisäänkäynti Viipurin konserttitaloon.Jari Tanskanen / Yle