1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sotilaille sataa uusia tehtäviä – nämä lait muuttuvat armeijassa seuraavaksi

Lähtö kertausharjoituksiin voi jo nyt tulla päivän varoitusajalla. Seuraavaksi päätetään EU-turvatakuista, "vihreistä miehistä" ja kaksoiskansalaisista.

politiikka
Varusmiehiä rivissä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomi varautuu uusiin turvallisuusuhkiin, ja sen huomaa.

Eduskuntaan on kertymässä jonoksi asti lakeja, jotka vaikuttavat niin varusmiesten kuin koko puolustusvoimien tehtäviin. Yhteinen nimittäjä on useimmissa sama, nopeampi valmius reagoida Suomeen kohdistuviin uhkiin.

Nämä tulivat jo: Reservi liikkeelle pikakertausharjoituksilla

Reserviläisen komennus kertausharjoituksiin on viime heinäkuusta lähtien voinut poikkeustapauksessa tulla jopa päivän varoitusajalla. Aikaisemmin määräys on pitänyt antaa kolme kuukautta etukäteen.

Enintään 30 päivän pituiset nopeutetun menettelyn (siirryt toiseen palveluun) kertausharjoitukset määrätään lain mukaan tilanteessa, jossa maan turvallisuus välttämättä vaatii nopeaa valmiuden kohottamista. Niistä on tavallisia kertausharjoituksia vaikeampi saada vapautusta, eivätkä ne korvaa tavallisia kertausharjoituksia. Päätöksen asista tekee tasavallan presidentti.

Laki kaksinkertaisti myös tavallisten kertausharjoituksen enimmäiskeston.

Varusmiehet valmiudessa uusissa yksiköissä

Jos suoritat yli kuusi kuukautta kestävän asepalveluksen, voit osallistua varusmiespalveluksen aikana uusissa valmiusyksiköissä (siirryt toiseen palveluun)aikaisempaa monipuolisempiin – ja vaarallisempiin – valmiustehtäviin.

Valmiusyksiköt aloittivat tämän vuoden alusta, niissä toimii sekä armeijan henkilökuntaa että varusmiehiä. Tarpeen vaatiessa yksiköitä käytettäisiin myös sotatoimissa jo varusmieskoulutuksen aikana.

Palvelus kestää niissä maksimiajan eli 347 päivää.

Laki on aikaisemminkin sallinut varusmiesten osallistumisen valmiutta kohottaviin tehtäviin, mutta sitä on tulkittu ja sovellettu varoen. Asevelvollisuuslain muuttamisen yhteydessä oikeuskansleri vahvisti kannanotollaan (siirryt toiseen palveluun) tämän mahdollisuuden.

Näitä odotetaan pian: EU-turvatakuut

Iso muutos tapahtuu, kun Suomen puolustamisen lisäksi armeijan velvollisuuksiin tulee sotilaallisen, aseellisen avun antaminen toiselle EU-maalle niin sanottujen turvatakuiden yhteydessä. Tämä pätee myös järjestöihin, kuten YK:hon tai Natoon.

Apu voi olla pommin purkamista tai sukellusveneen etsimistä esimerkiksi toisen EU-maan aluevesillä, eikä se poissulje sotatoimia.

Suomi voi pyytää ja saada sotilaallista apua muilta mailta.

Keväällä eduskuntakäsittelyyn tulevassa laissa kiistaa on ollut siitä, voidaanko sotilaat määrätä ulkomaantehtäviin, vai pitääkö sen perustua vapaaehtoisuuteen. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on arvioinut, että pakollisuus lisäisi avunantovelvoitteen uskottavuutta.

Turvatakuut aktivoitiin ensimmäisen kerran, kun Ranska pyysi muilta mailta apua Pariisin 2015 terrori-iskun jälkeen.

Kaksoiskansalaiset kauemmas armeijasta

Jättijulkisuuden saanut hanke erityisesti Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisista tulee rajoittamaan kaikkien kaksoiskansalaisten rekrytointia puolustusvoimiin.

Vireillä olevan laki sallisi, että puolustusvoimien sotilasvirkoihin voitaisiin jatkossa nimittää vain henkilöitä, joilla on pelkkä Suomen kansalaisuus. Kaksoiskansalaiset eivät voisi vastaisuudessa hakea myöskään upseerin virkaan johtaviin opintoihin.

Nykyinen laki takaa kaksoiskansalaisille puolustusvoimissa samat oikeudet kuin pelkästään Suomen kansalaisille, mutta käytäntö on ollut toinen.

Laki tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä ja on tarkoitus saada voimaan 2018.

Vihreiden miesten uhka

Puolustusministeriö tehostaa myös varautumista tunnuksettomien sotilaiden uhkaan. Tammikuussa vireille pantu lakimuutos on tarkoitus saada pikavauhtia valmiiksi eli nyt keväällä.

Puolustusministerin mukaan laissa on vihreiden miesten (siirryt toiseen palveluun) mentävä aukko eli se ei kata uhkaa sellaisilta joukoilta, jotka eivät kanna valtiollisia tunnusmerkkejä eli eivät noudata kansainvälisen oikeuden periaatteita.

Termi vihreät miehet tulee Venäjän armeijan varusteiden väristä. Tunnuksettomia, vihreisiin pukeutuneita, joukkoja on käytetty Ukrainassa ja Krimin valtauksen aikana.

Pörräävät lennokit kuriin

Miehittämättömistä, matalalla lentävistä tuntemattomista lennokeista on tehty havaintoja sekä Suomessa että Ruotsissa. Osa havainnoista on ollut harrastajien lennokkeja, osa mahdollisesti vaarallisia ulkomaisia tiedustelulennokkeja, joissa on kamerat.

Nyt selvitetään esimerkiksi, mitä voimakeinoja voidaan käyttää lennokkien alas saamiseksi, ja miten puuttua mahdolliseen laittomaan tiedusteluun.

Räjähteitä ja tiedustelua

Vielä näiden lisäksi muuttumassa ovat muun muassa lait puolustushallinnon räjähteistä ja kemikaaleista, puolustusmateriaalialan pohjoismaisesta yhteistyöstä sekä sotilastiedustelusta.

Kaiken kaikkiaan vireillä on noin tusina puolustukseen liittyvää hanketta.

Lue seuraavaksi