yle.fi-etusivu

Maakuntavaltuustosta tulee kertaheitolla tekijä, joka päättää meitä kaikkia koskettavista asioista – näin se valitaan

Pienissä kunnissa läpimeno uuteen maakuntavaltuustoon voi vaatia taktikointia ja äänten keskittämistä.

Pohjois-Savo
Kuopion kaupunginvaltuustossa 7.11.2016
Sakari Partanen / Yle

Nykyisin lähinnä kaavoituksesta ja tukirahojen jakamisesta päättävä maakuntavaltuusto päättää tulevaisuudessa meidän kaikkien palveluista. Kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu on maakunnilla, valtuutettujen päätökset näkyvät asukkaiden arjessa.

– Kärjistetysti voi sanoa, että maakuntavaltuusto linjaa tulevaisuudessa terveyskeskusten paikat, sanoo keskustan Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta.

Pohjois-Savossa maakuntauudistuksen muutosjohtaja Elsa Paronen nostaa uudistuksessa esille ideaaliajatuksen "yhden luukun" periaatteesta.

– Miten asiakasta katsotaan kokonaisvaltaisesti ja kuinka palveluketjua sujuvoitetaan, pohtii Paronen.

Uudet valtuustot valitaan ensi tammikuussa presidentinvaalien yhteydessä ja ne aloittavat maaliskuussa 2018.

Pohjois-Savossa maakunta- ja sote-uudistus vaikuttaa lähes 13 000 työntekijään. Uuteen maakuntavirastoon siirtyy tehtäviä ELY-keskuksesta, TE-toimistosta, aluehallintovirastosta, maakuntaliitosta, pelastustoimesta ja kunnista.

Näin uudet maakuntavaltuustot valitaan

Keskustan Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta.
Kimmo Valta.Markus Sjöberg / Yle

Nykyinen maakuntavaltuusto päättää syksyllä, kuinka monta päättäjää uuteen valtuustoon valitaan. Nyt jäseniä on Pohjois-Savossa 57. Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Elsa Paronen pitää kuitenkin todennäköisenä, että määrä kasvaa 69:ään.

Valtuuston suurentaminen mahdollistaa sen, että myös pienemmistä kunnista on helpompi saada ehdokkaita läpi.

Jos maakuntavaltuutettuja on 69, puolueet voivat asettaa 103 ehdokasta. Kun kaikki alueen kunnat ovat yhtä vaalialuetta, isojen kuntien äänet ovat merkittävässä asemassa. Läpimeno pienistä kunnista voi onnistua taktikoinnilla ja äänten keskittämisellä.

Keskustan Kimmo Valta ennakoi, että pienimpiin kuntiin puolue saattaa laittaa vain yhden tai kaksi ehdokasta.

Savo-Karjalan kokoomuksen toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Perki-Latvaniemi sanoo, että maakuntavaaleissa puolueen on katsottava ehdokkaiden alueellista peittoa. Perki-Latvaniemen mukaan kokoomuksella jää joku kunta ilman ehdokkaita, mutta seutukunnittain on saatava omia ehdokkaita listoille.

Puolueilla edessä kolmen vaalin suora

Maakuntavaalit tuottavat puolueille töitä heti huhtikuun kuntavaalien jälkeen. Alueen suurimman kuntapuolueen keskustan Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta arvioi, että maakuntavaaleihin on helpompi löytää ehdokkaita kuin kuntavaaleihin.

Tämä voi johtua maakuntavaltuuston kasvavasta vaikutusvallasta sekä toisaalta siitä, että tulevilla kansanedustajaehdokkailla on hyvä tilaisuus hankkia nimeä ja nostetta jo maakuntavaaleissa.