Koe uusi yle.fi

Koiranilmoille laitetaan piste Kokkolassa – lemmikkien juoksuputkessa saa myös terapiaa

400 metriä pitkä rata myötäilee luun muotoisen rakennuksen reunoja.

lemmikkieläimet
Kuvassa Eläinhoitola Kotipesän Pekka Puolimatka ja rotweiler Bemu,joka nuolaisi toimittajan kameran linssiä, sekä pieni kelpie Dani.
Eläinhoitola Kotipesä ry:n puheenjohtaja Pekka Puolimatka pitelee rotweiler Bemua kaulapannasta. Pienempi kelpie nimeltään Deni kävi nuolaisemassa kameran linssiä.Mari Hautamäki / YLE

Eläinhoitola Kotipesä -yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Puolimatka sai idean koirien sisälenkkipuistosta jo pari-kolme vuotta sitten, kun yksi lemmikkien hoitajista liukastui koiraa ulkoiluttaessaan.

Puolimatka laskeskeli, ettei Kotipesä-yhdistyksellä ole varoja hankkia riittävästi hiekoitushiekkaa, vaan tarvitaan jokin muu ratkaisu.

– Jos koiran hoitopaikka maksaa asiakkaalle 19 euroa päivässä, kissanhoito 12 euroa päivässä ja hiekka 300 euroa päivässä, pitää olla aika monta hoidettavaa hiekkamäärän rahoittamiseen.

Nyt Kotipesä on saanut myönteisen rahoituspäätöksen noin 400 metriä pitkän koirien juoksuputken rakentamiseen. Leader Aktion Österbottenin myöntämä tuki on noin 150 000 euroa.

Kaivon kohdalle istutetaan tietenkin pissapuita.

Eläinhoitola Kotipesä ry:n puheenjohtaja Pekka Puolimatka

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on Puolimatkan mukaan parisataatuhatta euroa. Luun muotoisen, noin 650 neliön kokoisen juoksu- ja terapiatilan on tarkoitus valmistua parissa vuodessa.

Maapohjaisen uudisrakennuksen kerrosala on 566 neliötä ja sisäkatto noin 2,5 metrin korkeudella.

Tila pidetään puhtaana juoksuradalle levitettävän purun avulla, josta kikkareet on helppo siivota.

– Ja kaivon kohdalle istutetaan tietenkin pissapuita, Pekka Puolimatka lisää.

Kuvassa leader-neuvoja Emma Wester ja Eläinhoitola Kotipesä ry:n puheenjohtaja Pekka Puolimatka koirien juoksuputki -hankkeen tiedotustilaisuudessa.
Leader-neuvoja Emma Wester ja Pekka Puolimatka ovat tyytyväisiä juoksuputki-hankkeeseen.Mari Hautamäki / YLE

Hyvinvointia ja lemmikkiterapiaa

Noin sadan hehtaarin kokoiselle kaupungin vuokratontille, Eläinhoitola Kotipesän "takapihalle" suunniteltu rakennus tarjoaa Puolimatkan mukaan myös hyvinvointia ihmisille. Terapiahuoneeksi kutsumaansa tilaan, luun toiseen päätyyn, voi tulla leikkimään oman lemmikin tai eläinhoitolan lemmikin kanssa.

– Perheet voivat paistaa terapiatilan keskelle suunnitellussa grillikatoksessa makkaraa tai leikkiä ja lenkkeillä lemmikkien kanssa. Myös siedätyshoidot jatkuvat terapiatilassa, Puolimatka visio.

Eläinhoitola Kotipesässä on käynyt useamman vuoden ajan eläinallergikkoja, jotka ottavat koiran tai kissan muutamaksi minuutiksi syliin tunnustellakseen allergiaoireitaan. Lisäksi Kotipesässä käy psykiatrisessa kuntoutuksessa olevia lapsia ja aikuisia, saamassa eläinterapiaa.

Nuoret rakentavat juoksuputken

Yhdeksän toimivuotensa aikana Kotipesä-yhdistys on työllistänyt yli 500 henkilöä. He ovat esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevia ja kaikkein vaikeimmin työllistyviä nuoria. Myös juoksuputki on tarkoitus toteuttaa 20 nuoren työttömän voimin.

– Tietenkin hankimme maansiirtoyrittäjän kaivamaan, eihän kukaan lapiohommiin lähde. Lisäksi tarvitaan paljon talkootyötä ja sponsoritukea, Puolimatka lisää.

Tälläkin hetkellä Kotipesässä on kolme-neljä työssä kuntoutujaa.

Olen ennenkin tehnyt sellaisia rakennuksia, joiden idea on syttynyt yöllä kello kaksi.

rakennusmestari Mårten Kankkonen

Pekka Puolimatka kertoo juoksuputken olevan yksi hänen unelmistaan, joka näyttäisi nyt toteutuvan.

– Tai sanoisiko kuten poliitikot, yksi unelma, joka menee maaliin. Tämä on maailman ensimmäinen juoksuputki, Puolimatka hehkuttaa.

Kennelliiton tietojen mukaan vastaavaa juoksuputkea koirille ei ole aiemmin Suomessa rakennettu.

Kuvassa Eläinhoitola Kotipesän rakennuspiirustus luun malliselle koirien juoksuputkelle.
Juoksuputken pohjapiirustus muistuttaa koiran luuta. Rakennuksen pitkä sivu on noin 80 metriä, ympyrän sisämitta noin 20 metriä.Mari Hautamäki / YLE

Juoksuputken lupaprosessit ja hankerahoitus ovat vieneet aikaa, vaikka piirustukset ovat olleet valmiita jo useamman vuoden. Vuonna 2014 silloinen Kokkolan kaupungin arkkitehti Lassi Oikari piirsi luun muotoisen rakennuksen, jonka rakennusmestari Mårten Kankkonen hyväksyi.

– Olen ennenkin tehnyt sellaisia rakennuksia, joiden idea on syttynyt yöllä kello kaksi, Kankkonen lisää.

Eläinhoitola Kotipesä ry hoitaa maksusta lemmikkejä esimerkiksi omistajan matkan tai sairauden aikana. Kotipesä ottaa huostaansa myös rankkurin toimittamat lemmikit ja hoitaa kodittomien eläinten adoptointia.