Ehdokkaat kuvaavat videon itsestään ja ajatuksistaan – tulokset nähtäville Ylen vaalikoneeseen

Kuntavaaliehdokkaiden kodeissa valmistuu parhaillaan kymmeniä tuhansia vaalivideoita. Vaalikone avataan maaliskuun alkupäivinä.

vaalit
Jessica  Sivunen on asettunut kuntavaaliehdokkaaksi uudessa kotikaupungissaan Oulussa.
Jessica Sivunen on asettunut kuntavaaliehdokkaaksi uudessa kotikaupungissaan Oulussa.Timo Nykyri / Yle

Kevään kuntavaaliehdokkaat ovat aloittaneet Ylen vaalikoneen kysymyksiin vastaamisen. Äänestäjien vuoro on parin viikon kuluttua. Yhteistyössä eräiden lehtitalojen kanssa tehdyn Ylen vaalikoneen uutuus ovat videovastaukset. Ehdokkaat vastaavat kysymyksiin kotonaan nettikameran objektiivin edessä.

Jessica Sivunen on kahden päiväkotilapsen äiti. Kotikieli on ruotsi, jota Oulussa puhutaan suhteellisen vähän.

Nuori perheenäiti on ensi kertaa ehdokkaana. Ystävän houkuttelemana hän ryhtyi RKP:n ehdokkaaksi. Ehdokkuudellaan hän haluaa edistää lapsiperheiden asiaa ja kaksikielisyyttä. Ylen vaalikonetta Sivunen täyttää kotona kahvikupin äärellä.

– Här har jag en fråga varför just jag skall bli valt, Jessica Sivunen lukee ruudulta.

Vastauksessaan Sivunen käsittelee muun muassa nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyä ja päiväkotien ryhmäkokoja, kasvatustehtävää ja turvallisuutta. Vaalikoneen kysymykset ovat RKP:n ehdokkaaksi suostuneen Sivusen mielestä haastavia.

– Kiperiä kysymyksiä, kun sellaisiin ei ole tarvinnut aikaisemmin vastailla. Saa todella miettiä syvällisesti, mitä niihin vastaa.

Tuhansia videovastauksia

Kuntavaalien vaalikoneen videovastaukset tallennetaan kotitietokoneen kameralla ja mikrofonilla. Kuvauksen ei tarvitse onnistua ensi yrittämällä. Videovastauksen voi korvata uudella yrityksella niin monta kertaa kuin haluaa, ja vain viimeinen versio jää äänestäjien katsottavaksi.

Jessica Sivunen on jo nauhoittanut osia tulevaan vaalivideoonsa ruokapöydän ääressä. Hän kuitenkin harkitsee muotoilevansa vastaukset vielä uudelleen ulkona kävelylenkin yhteydessä.

Tässä voi oppia itsestäänkin jotain uutta.

Jessica Sivunen

– Tämä tuntuu aika haastavalta. Yllättävän hankalaakin, mutta toisaalta ihan hauskaa. Tässä voi oppia itsestäänkin jotain uutta, Sivunen pohtii.

Ylen ja eräiden lehtitalojen yhteiseen vaalikoneeseen odotetaan jopa 30 000 videovastausta, joita ehdokkaat parhaillaan tallettavat normaalien tekstikysymysten lomassa.

Vaalikoneesta sopivia ehdokkaita

Vaalikone avataan yleisölle maaliskuun alkupäivinä. Kysymyksiin vastaamalla äänestäjät voivat löytää ehdokkaita, joiden kannat parhaiten vastaavat kunkin omia mielipiteitä.

Valtuustopaikat jaetaan eniten ääniä saaneiden kesken kuntavaaleissa huhtikuun alussa.

Jessica Sivunen ei lähde vielä ennustamaan, pääseekö hän valtuustoon.

– Totta kai olisi hienoa, jos itse pääsisi. Mutta en uskalla vielä miettiä niin pitkälle, sen näkee sitten, Sivunen naurahtaa.