Koe uusi yle.fi

Kun tytöt pitävät hauskaa, kukaan ei huhki keittiössä – oma kokki hoitaa homman

Kotijuhlat ja yksityistilaisuudet ovat intiimi vaihtoehto tavalliselle ravintolaillalliselle. Catering on tärkeä lisätienesti monille ravintoloitsijoille.

ilmiöt
Ilona Huuhtanen ja Minna Miettinen viettävät tyttöjen iltaa.
Ilona Huuhtanen ja Minna Miettinen viettävät tyttöjen iltaa.Pekka Tynell / Yle

Ilona Huuhtanen on kutsunut ystävänsä yhteiseen illanviettoon. Ruuhkavuosiaan eläville naisille tyttöjen ilta on harvinaista herkkua, joten kampauksiin, meikkeihin ja asuihin on panostettu. Kaikki 13 naista, jotka saapuvat Vantaalta vuokrattuun juhlatilaan Villa Grandeen, näyttävät upeilta.

Vapaaillasta on sovittu hyvissä ajoin töissä ja kotona, jotta kaikki varmasti pääsevät mukaan. Miehet on jätetty kotiin hoitamaan lapsia, mutta mukaan on kuitenkin kelpuutettu yksi miespuolinen henkilö. Hän on tilauskokki Tommi Mikkola, joka valmistaa ja tarjoilee ruuat naisille.

Kokki tekee juhlafiiliksen

Ruokalistalla on salaatteja, vuohenjuustomoussea ja viikunaa, hiillostettua lohta ja wasabia tortillassa, grillikananpoikaa, härkätatakia, siitakesieniä ja valkosuklaamoussea sekä passionhedelmää.

Tommi Mikkola kokkaa ja tarjoilee naisille.
Tommi Mikkola kokkaa ja tarjoilee naisille.Pekka Tynell / Yle

Kun ammattilainen hoitaa hommat, illan emännän ei tarvitse huhkia keittiössä vaan hän voi seurustella vieraiden kanssa kaikessa rauhassa. Ilona Huuhtasen ystävälle Minna Miettiselle juhlien oma kokki on illan kohokohta.

– Se on pieni spektaakkeli harmaan ja kiireisen arjen keskellä. Moni meistä tekee itse ruuat kotona, niin on mukavaa, että joku tulee tekemään ne tänne meitä varten, Miettinen sanoo.

"Ravintolassa yleinen melusaaste ja ei-toivotut vieraat häiritsevät"

Vuokrattu tila ja kokki tulevat kalliimmaksi kuin ravintolassa syöminen, mutta Huuhtasen mielestä yksityistilaisuus on hintansa väärti.

– Ravintolassa yleinen melusaaste ja sanotaanko "ei-toivotut vieraat" pöydässä häiritsevät. Siellä ei välttämättä pysty edes keskustelemaan kaikkien kanssa, Huuhtanen sanoo.

Ravintolassa syöminen on kuitenkin yhä suosittua. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan ravintoloiden ruokamyynti on kasvanut tasaisesti muutaman prosentin vauhtia viime vuosina. Vuonna 2015 kasvua oli noin viisi prosenttia. Alkoholin myynti sen sijaan on laskenut rajusti.

Toki omat juomat ovat halvemmat, mutta on rasite lähteä roudaamaan niitä.

Ilona Huuhtanen

MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan tämä johtuu siitä, että ravintolassa myydyn ruuan 14 prosentin arvonlisävero on huomattavasti matalampi kuin alkoholin 24 prosentin arvonlisävero.

– Alkoholi on ravintolassa kalliimpaa kuin kaupassa, puhumattakaan Baltiasta hankituista juomista.

Parinsadan euron anniskelupa poistumassa?

Yksityistilaisuuksissa juomat hankitaan usein itse, mikä tulee edullisemmaksi kuin ravintolassa. Ravintoloitsijan on käytännössä vaikeaa myydä viinipakettia menun kanssa myös siksi, että anniskeluluvan hankkiminen pieneen yksityistilaisuuteen tulisi liian kalliiksi.

Silloin pystyisimme katsomaan, että meillä on oikeat viinit oikeisiin ruokiin.

Kokki Tommi Mikkola, Tommi´s Kitchen

Vireillä olevassa alkoholilainuudistuksessa helpotetaan catering-toimintaa siten, että ravintoloitsija voi tarjota alkoholijuomia tapahtuma-, kokous- ja juhlatiloissa ilman 195 euron anniskelulupaa.

Alkoholiviranomaisen pitäisi kuitenkin tarkastaa paikka etukäteen. Yksityiskodeissa anniskelu ruokatarjoilun yhteydessä olisi edelleen kiellettyä.

MaRa on tehnyt sosiaali- ja terveysministeriölle esityksen, jonka mukaan pelkkä ilmoitus anniskelusta viranomaisille riittäisi ruokatarjoilun yhteydessä kotijuhlissa.

– Tämä olisi hyvää palvelua asiakkaille ilman, että alkoholihaitat kasvaisivat, Lappi sanoo.

Viinipaketti ruuan kanssa olisi täyttä palvelua

Tyttöjen illan emäntä Minna Huuhtanen olisi mieluusti ottanut kokilta myös viinipaketin.

– Toki omat juomat ovat halvemmat, mutta on rasite lähteä roudaamaan niitä. Mieluummin ottaisin juomat catering-firmalta ja tulisin ihan valmiiseen pöytään.

Tyttöjen illan menyyseen kuuluu muun muassa härkätatakia, grillikananpoikaa sekä vuohenjuustomoussea ja viikunaa.
Illan menyyseen kuuluu muun muassa härkätatakia, grillikananpoikaa sekä vuohenjuustomoussea ja viikunaa.Ulla Malminen / Yle

Kokki Tommi Mikkola uskoo, että asiakkaan mahdollisuus omien juomien hankintaan lisää yksityistilaisuuksien ja kotijuhlien suosiota – ja siten työkeikkoja. Mikkola haluaisi kuitenkin myydä alkoholia ruokatarjoilun kanssa, jos asiakas niin toivoo.

– Silloin pystyisimme katsomaan, että meillä on oikeat viinit oikeisiin ruokiin ja voisimme myydä sen pakettina.

Nuoret aikuiset maksavat laatupalveluista

MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan catering-palveluista on tullut tärkeä lisätienesti monille ravintoloitsijoille, sillä ihmisten yksityistilaisuudet ovat nouseva ilmiö.

– Suomalaiset ovat eurooppalaistumassa. Nuoret sukupolvet käyttävät hyvin paljon palveluja ja haluavat nauttia hyvästä ravintolaruuasta paitsi ravintolassa niin myös kotiympäristössä.

Näille naisille kelpaa vain laatu.
Näille naisille kelpaa vain laatu.Pekka Tynell / Yle

Myös Tommi Mikkola on yhdistänyt omassa yrityksessään Tommi's Kitchenissä perinteisen lounasravintolan ja catering-palvelun. Catering tuottaa yli puolet hänen liikevaihdostaan.

– Kun ravintolassa käyminen ja ulkona syöminen on lisääntynyt, se on madaltanut kynnystä tilata ruoka, kokki ja kaikki palvelut myös kotiin. Sen ei tarvitse välttämättä olla edes kovin juhlava tilaisuus vaan ihan arjen piristys.