Pikkulasta ei saanut auttaa kuolemaan – Einon äiti allekirjoitti eutanasia-aloitteen

Eduskunta alkaa käsitellä avustettua kuolemaa menestyksekkään kansalaisaloitteen ansiosta. Aloite laillistaisi eutanasian, mutta vain täysi-ikäisille.

eutanasia
Uutisvideot: Äiti olisi toivonut pojalleen eutanasiaa
Uutisvideot: Äiti olisi toivonut pojalleen eutanasiaa

A-studiossa kuultiin viime marraskuussa surullinen tarina pienen Eino-pojan pitkittyneestä kuolemasta. Hänen äitinsä Johanna Ervast on yksi eutanasiasta eduskunnalle luovutetun kansalaisaloitteen allekirjoittajista. Heitä kertyi yli 63 000.

Einon tarina kerrotaan ylläolevalla videolla ja Areenassa. Poika oli äidin mukaan poissa jo raskaiden aivoleikkausten jälkeen. Perheelle kerrottiin, että kuolemaan johtava keuhkokuume olisi parasta, mitä Einolle voisi tapahtua.

Lääkärien kesken eutanasian vastustus on jyrkkää. Lääkäriliiton vastajulkaistussa kyselyssä vain joka kuudes sallisi avustetun kuoleman. Kielteisimmin suhtautuvat kuolevia potilaita hoitavat lääkärit. Vastustavien mukaan lainmuutos voisi vaikuttaa esimerkiksi yhteiskunnan asenteisiin vanhuuden, sairauden tai vammaisuuden vaatimista kustannuksista.

– Ihmiset saavat olla eri mieltä ja tuoda tästä oman ajatuksensa esille. Se synnyttää hyvää keskustelua, miettii lapsensa menettänyt Johanna Ervast tiistaina, kansalaisaloitteen luovutuspäivänä.

– Sellaista keskustelua pidän vastuuttomana, jossa halutaan luoda kuvaa pakkolaista, jonka uhriksi joku joutuisi vahingossa. Uskon, että tässä ollaan luomassa jotakin hyvää. Sen takia välillä ristiriitaisin tuntein seuraan julkista keskustelua.

Kansalaisaloitteessa eutanasiaoikeus vain aikuisille

Tiistaina edennyt kansalaisaloite esittää, että eutanasia laillistettaisiin (siirryt toiseen palveluun) täysi-ikäiselle ja oikeustoimikelpoiselle potilaalle. Se on Ervastin mukaan hyvä alku, vaikka lapsipotilaat häntä harmittavasti rajautuisivat ulos.

– Myös sellaiset muissa hyvin vaikeassa tilanteessa olevat, jotka eivät enää pysty ilmaisemaan tahtoaan: kuka heidän puoliaan pitää?

Ervast kysyy, voisiko lailla vaatia tulevaisuudessa kaikille suomalaisille pakolliseksi hoitotahdon kertomista. Ainakin keskustelua tästäkin vaihtoehdosta voisi käydä lainvalmistelussa, hän toivoo.

Kansalaisaloitetta eutanasian sallimiseksi viritettiin jo vuonna 2013. Silloin kannattajia ei ilmennyt riittävästi, mutta nyt asia on ison askeleen lähempänä todellista lainmuutosta.

– Toivon sitä. Mutta ymmärrän, että on käytävä monitahoinen ja monimutkainenkin keskustelu ennen kuin tämä laiksi etenee. Jos ei se etene nyt, toivon että ainakin tulevaisuudessa, Johanna Ervast sanoo.