Selvitys: Kotkan ja Haminan seutu Vaasan veroinen – ministeriö esittää silti akkutehdasta Vaasaan

Konsulttiselvityksen mukaan Kotkan ja Haminan seutu olisi logistisesti uskottava vaihtoehto.

Tesla Motors
Kalifornialaisyritys Tesla valmistaa sähköautoja.
Kalifornialaisyritys Tesla valmistaa sähköautoja.Yle

Alueiden edustajat tapasivat elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) tiistaina Helsingissä Tesla-suunnitelmien tiimoilta. Sähköautoja valmistava Tesla etsii parhaillaan paikkaa uudelle akkutehtaalle Euroopasta.

Ministeri Lintilä ilmoitti kokouksen jälkeen (siirryt toiseen palveluun), että hakijoista vahvin on edelleen Vaasa. Lintilä perusteli omaa ja ministeriönsä kantaa Vaasan aktiivisuudella hankkeessa ja alueen vahvalla energiaosaamisella.

– Vaasassa meillä on vahva ja toimiva energiaklusteri ja kokonaisharkinnan pohjalta se on meidän tarjouksemme tehtaan sijoituspaikaksi Suomessa, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Logistiikka Kotka-Haminan etuna

Asiantuntijalausunnot pitivät kuitenkin Kotkan-Haminan seutua Teslan akkutehtaan sijainniksi yhtä hyvänä kuin Vaasaa. Konsulttiyritys Eera esitti (siirryt toiseen palveluun) Finprolle ja työ- ja elinkeinoministeriölle Vaasan sekä Kotkan-Haminan seudun nostamista varteenotettavimmiksi kohteiksi.

Tehtaan mahdollista sijaintipaikkaa kartoitettaessa painotettiin ensisijaisesti alueen sopivuutta koon, sijainnin ja kasvuvaran kannalta.

Konsulttiselvityksen mukaan logistisesti Kotka-Hamina olisi jopa parempi vaihtoehto. Etelärannikon etuna nähdään myös autonkuljetusalusten liikennöinti manner-Eurooppaan.

Liikennöinnin lisäksi Kaakon kehitysyhtiö Cursor on pitänyt alueen etuna myös Venäjän läheisyyttä.

Selvitys ehdottaa myös valintojen uudelleen arviointia, kunhan Teslan toimintamalli ja kriteeristö tarkentuu.

Rajoittavia tekijöitä ei Vaasassa ja Kotka-Haminassa ollut lainkaan. Vaasan vahvuutena pidettiin teollisten yhteistyörakenteiden kehittäjänä sekä sähkö- ja energiateollisuuden keskittymänä.

Lopullisen päätöksen tekee Tesla

Toteutuessaan projekti olisi miljardi-investointi, joka synnyttäisi Suomeen tuhansia uusia työpaikkoja.

Kaakkois-Suomen hanketta vetävä Harri Eela Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorilta sanoo, että alueet jatkavat omien vahvuuksiensa kehittämistä. Lobbaus tapahtuu jatkossa Finpron suuntaan.

– Kokous oli erittäin hyvä. Ministerin viesti oli, että Finprolla on tässä ajurin paikka, Eela sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö on alusta asti pitänyt Vaasaa parhaana sijoituspaikkana Teslan uudelle tehtaalle. Muut alueet kuten Kotka-Hamina ovat halunneet haastaa ministeriön näkemyksen.

– Nyt on liian aikaista pistää seutuja järjestykseen. Tämä ei ole seutujen vaan Suomen ja muiden maiden välistä kilpailua. Haluamme pitää kiinni kaakkoissuomalaisesta paketistamme, sanoo Eela.

Finpro jatkaa Suomi-paketin kehittämistä esiteltäväksi Teslalle. Eela muistuttaa, että palapelistä puuttuu vielä oleellinen palikka, sillä Teslan tarpeet uuden tehtaan sijoituspaikan suhteen eivät ole tiedossa. Kilpailijoita löytyy Euroopan suurkaupunkeja myöten.

15.2.2017 Uutista täydennetty ministeri Lintilän kommenteilla.